Blogolj!

Telex lesz az indexből

Ragnar Volarus

Legalábbis a Távozó indexesek nevű Facebook-oldal kirakott egy új borítóképet, amelyen csak annyi szerepel: telex. És már él az a támogatói oldal is, ahol rögtön pénzt kérnek. Kiraktak egy videót is, amelyben Munk Veronika, az Index korábbi főszerkesztő-helyettese támogatásra kér. Tényleg nincs új a nap alatt. A javasolt összegek a háromezer forinttól a tizenötezerig terjednek.

A Távozó indexesek az az oldal a közösségi portálon, amelyet az Index korábbi szerkesztősége csinált, miután közösen felmondtak a lapnál. 

A lap alapítói közleményben ezt írták:

Ma nemcsak a magyar sajtót érik fájdalmas veszteségek, hanem a magyar emberek információhoz jutásának lehetőségei is folyamatosan csorbulnak. A szűkülő médiatér mindannyiunk szabadságát korlátozza, a demokráciát gyengíti, ezért határoztuk el: merünk nagyot álmodni, és egy nagy, független, szabad hírportált hozunk létre. Megírjuk a valóságot, hogy az olvasóknak lehessen véleményük róla.

A Telex beindítása egy nagyszabású terv, és tudjuk, hogy Magyarországon példa nélküli: olyasmi, amit ekkora méretben eddig soha senki nem csinált. Egy igazán nagy elérésű, pártatlan, mértékadó hírportál megvalósításának most van itt a pillanata: az olvasók visszakaphatják szeretett és hiányolt lapjukat. A lehető legtöbb volt kollégánkkal készül majd az újság, akik írták, szerkesztették és fenntartották Magyarország legolvasottabb hírportálját. Ez a csapat képes a megújulásra, újításra, és képes a szabad magyar sajtó informatív, korrekt, szórakoztató portáljává tenni a Telexet. Olyan lappá, ami nem ellenzéki, nem kormánypárti, simán csak korrekt, kritikus, szórakoztató és kíváncsi, és mindig van rajta egy csomó olvasni- és néznivaló. Az új szerkesztőség megalapításához és fenntartásához az olvasók támogatását, befektetését kérjük.

A Telex csak tőled, tőlük függ.

Egy nagy szerkesztőség üzemeltetése irtó drága. A legnagyobb költséget a szerkesztőségi iroda bérlése, az újságírói munkához szükséges felszerelések biztosítása, az újságírók, szerkesztők fizetése és a technikai feltételek (szerverek, hálózatok) megteremtése jelenti, hogy az újság üzembiztosan eljusson nagyon sok emberhez. Ezek az alkotórészek mind szükségesek ahhoz, hogy a Telexen tényleg minden fontos hírről be tudjunk számolni.

A lapalapításhoz indítjuk most a támogatói kampányunkat, ehhez kérjük az olvasók támogatását. Megmondjuk azt is előre, nem utoljára kérjük az olvasóink anyagi segítségét, és azzal kapcsolatban sem árulunk zsákbamacskát, hogy idővel szeretnénk, ha támogatóink előfizetők lennének, akik pontosan tudják majd, hogy milyen cikkeket, anyagokat kapnak az előfizetésért.

Tehát már most egy ordas nagy kamuval nyitnak. Az Index ugyanis csúnyán nem volt független. Semmilyen tekintetben. 

Végül, hogy ne legyenek efelől kétségeink, hozzátették, hogy a Kárpáti Márton által 2020. július 31-én létrehozott Van Másik Kft. kiadásában megalakuló Telex.hu főszerkesztője Munk Veronika lesz. Aki ugye korábban főszerkesztő-helyettes volt az Indexnél. 

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/99728/pics/lead_800x600.png
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?