Blogolj!

Az Index.hu a magyar internet egy korszakát határozta meg

Kálovics Tibor

Egy korszak zárult le a mai napon azzal, hogy az Index.hu szerkesztőségének nagy része lemondott. Cikkünkben a magyar internet hőskora óta jelenlévő weboldal történetét idézzük fel.

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a mai nap médiatörténelminek számít Magyarországon, ugyanis az ország egyik legnagyobb és legolvasottabb portáljának lényegében a teljes szerkesztősége lemondott. Lehet bármit gondolni az Index.hu elmúlt két évtizedben nyújtott tevékenységéről, ám az kétségtelen, hogy a magyar internet szempontjából egy megkerülhetetlen portálról beszélünk. 

1995 és 1999 között működött az INteRNeTTo, amely az ország egyetlen híroldala egyben az Index elődje volt. Miután a szerkesztőség nagyobb része felmondott, elkezdődött egy új weboldal megalkotása. 1999. május 17-én vette kezdetét az Index.hu története, az oldal ekkor még három blokkból állt. A szerkesztőség kezdetben huszonhat tagból állt, a főszerkesztő Nyíró András volt. Kezdetben a szerkesztők otthonában dolgoztak majd az első évben előbb a Közgazdasági Egyetem adott otthont a szerkesztőségnek, majd beköltöztek a Victor Hugo utcai irodaépületbe. Hamarosan átemelték az Index elődjének számító  iNteRNeTTóból a fórumot, majd szponzornak megnyerték a Pannon GSM-et. Rögtön a második nap húszezer lapletöltést regisztrálták, amely akkor kiemelkedőnek számított. Ekkor alakult meg az Index Rt. (később Zrt.) amely lapkiadó vállalkozás a weboldal mögött állt. 

Kép forrása: minenr.hu

Az első nyáron az volt a cél, hogy 100 ezer olvasót érjenek el naponta, ám ezt nem sikerült, ezért Nyírő András távozott. A főszerkesztői pozíciót Uj Péter és Gerényi Gábor vették át. Az olvasottságot 2000. április közepére sikerült megháromszorozni és az oldal új designja is beérett. A megnövekedett forgalom azzal járt, hogy az Index már szerverfarmról üzemelt, valamint létrehozott egy teljesen saját fejlesztésű hirdetési szervert. Folyamatosan növekedett az olvasottság és ezzel párhuzamosan a szerkesztőség létszáma is nagyobb lett.2000-ben az Index már a második legkedveltebb magyar portál volt, valamint a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület az "év vállalata" címet adományozta a cégnek.  

2001-ben már a frankfurti tőzsdén akarták bejegyezni az Indexet, ám a költségvetés elapadt és a nagy internetes recesszió miatt elúszott a tőzsdei indítás lehetősége. 2001. májusában válságstáb alakult és a 150 alkalmazott létszámát a felére kellett csökkenteni. Kiszervezték a szoftverfejlesztést, és a webdesignt is. A válságbólé végül a Wallis Rt. 2002-es feltűnése húzta ki az Indexet, amely a tőkeemelésével és az Intel részesedés megvásárlásával 31 százalékos résztulajdonossá vállt az indexben. Az évekig veszteséges cég végül 2002. nyarától kezdett el ismét nyereséget termelni és ekkor már sikerült átlépni a százezres látogatói kétszámot, valamint a hárommilliós oldalletöltési számot is. 2003-ra 80 milliós, egy évvel később pedig 170 milliós nyereséget realizáltak, de a mérleg továbbra is veszteséges volt a korábbi adósságok miatt. 

2005-ben a válalatnál tulajdonosváltás történt és a lapot ekkor már 400 ezren olvasták naponta, míg a fórumot 60 ezer ember használta. A cég bevétele már 1 milliárd forint volt és az internetes reklámpiac 25 százaléka az Index kezében volt. A cégformát 2006-ban zártkörű részvénytársasággá alakították. 

2007 július 22-23-án új arculata lett az Indexnek: egyre nagyobb szerepet kaptak a blogok az oldal működésében mert a cég egyre inkább nyitott a blogszféra felé. A főoldalon egyre több cikk kapott szerepet, erre azért volt szükség mert nem akarták levenni az emberek által kedvelt témákat az oldalról. Megváltozott az oldal színvilága és betűtípusa is valamint nemcsak a vezércikkek, hanem más publicisztikák is nagy hangsúlyt kaptak.

Kép forrása: hvg.hu

2009-ig Vaszily Miklós töltötte be a lapigazgatói pozíciót, ő azonban az Origohoz távozott helyét négy évre Mészáros Zsófi vette át. 2011-ben Uj Péter főszerkesztő, aki a kezdetektől az Indexnél volt lemondott, de több meghatározó ember (Bede Márton, Tóta W. Árpád, Bodolky Tamás) is távozott ebben az időszakban. Hamarosan megszűnt a kommentálási lehetőség az Indexen illetve a Velvet-rovatban és a Facebook-oldalra terelték át a hozzászólási lehetőséget. 

2017. áprilisától az Index.hu Zrt részvényeinek egyedüli tulajdonosa a Magyar Fejlődésért Alapítvány lett, valamint az Index.hu Zrt korábbi igazgatósági tagjai lemondtak korábbi tisztségükről. Ekkor nevezték ki az új tagokat dr. Bodolai László ügyvéd, dr. Nagy Ajtony Csaba ügyvéd, Kereszty Gábor közgazdász személyében, Bodolait az igazgatóság elnökévé is megválasztották.

A főszerkesztői pozícióban ekkor szinte évente történt változás, tavaly december 11-én nevezték ki Dull Szabolcsot. Az Indamedia csoportot Ziegler Gábor és Olytán József vásárolta meg még 2018-ban, a csoportban azonban idén márciusban Vaszily Miklós 50 százalékos részesedést vásárolt. Dull Szabolcs megbízatását 2020. június 22-én szüntette meg Bodolai László, majd egy nappal később Pusztay Adrás az Index vezérigazgatója is lemondott. Pusztay utóda Ződi Zsolt lett, aki azonban egy hét után lemondott. 

Fotó: portfolio.hu

Július 22-én Bodolai László kezdeményezte Dull Szabolcs elbocsátását és a megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy pált kérték fel. Ő azonban nem vállalta a feladatot valamint a szerkesztőség Dull visszahelyezését követelte. Bodolai nem engedett a követeléseknek és így a mai napon több mint 80 munkatárs nyújtotta be felmondását az Indexnél. 

Az Index.hu és a magyar internet történetében ezzel a nappal egy korszak zárult le. 

Címkék: Index.hu
https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/98173/pics/lead_800x600.jpg
Index.hu
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?