Blogolj!

Tematikus műsorokkal készül az M5 október 23-án

Élő közvetítésekkel, dokumentumfilmekkel, saját gyártású alkotásokkal és megemlékezéssel készül a csatorna a nemzeti ünnepre.

Az október 23-i programban szerepel Wittner Mária életét bemutató portréfilm Hóhér, vigyázz! címmel, amelyből megismerhetik a nézők, miként lettek 1956-ban a fiatal lányokból fegyverforgató forradalmárok, majd a halállal büszkén farkasszemet néző kivégzettek - hangsúlyozta a csatornaigazgató.

Előre budai srácok!

Ezen kívül bemutatják az Avanti ragazzi di Buda című dokumentumfilmet is: az Avanti ragazzi di Buda / Előre budai srácok a Lazio római labdarúgócsapat törzsszurkolóinak a csapatindulója, amelyet szolidaritásuk kifejezéseként komponáltak az 1956-os pesti srácok emlékére, de azóta is ezt az indulót éneklik. A 27 perces film ennek a dalnak a történetét dolgozza fel.

Az M5 élőben közvetíti a Zeneakadémiáról az 1956-os központi megemlékezést, majd Erdőss Pál Budakeszi srácok című történelmi drámáját vetítik. A nap folyamán pedig folyamatosan láthatók lesznek rövid személyes visszaemlékezések 1956-ról az Én '56-om címmel. A forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából azonos címmel meghirdetett pályázatra érkezett legjobb történetekből láthatnak a nézők válogatást.

Egy eddig ismeretlen történet

Szerda este többek között a Tumbász Ákos és Forró Mariann szerelmi történetét feldolgozó Szerettünk volna még élni című alkotást, a csatorna saját gyártású dokumentumfilmjét láthatják a nézők - mondta el Siklósi Beatrix csatornaigazgató az MTI-nek.

Az alkotás egy eddig ismeretlen 1950-es évekbeli szerelmi történetet dolgoz fel, amely bemutatja a korszak kegyetlen megtorlásait. A nézők megismerhetik két ember viszontagságos életét, azt, hogy a történelem miként tudta befolyásolni és tönkre tenni az életüket, de kiderül az is, hogy napjainkban miként fejeződik be ez a história méltó megemlékezéssel. Csizmár Edina rendező Tumbász Ákos és Forró Mariann megható és megrázó történetével Borvendég Zsuzsanna történészen keresztül ismerkedett meg, akinek több tanulmánya és cikke is megjelent a témáról.

Szeptemberben vettek végső búcsút a több mint 90 éves Forró Marianntól, akit a 301-es parcellában helyeztek örök nyugalomra, férje mellé. Mint mondta, Forró Mariann családja számára is ismeretlen volt a történet: sokáig nem beszélt róla senkinek, csaknem harminc év kellett ahhoz, hogy a rokonság tudomást szerezzen a tragikus eseményekről.

A rendező célja volt, hogy egy konkrét emberi történet bemutatása révén a fiatalokhoz közelebb kerülhetnek ennek a sötét korszaknak a megtorlásai és viszonyrendszerei.

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/84779/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?