Blogolj!

Nézd anya, gyilkos lettem, most már sokan követnek!

Dorogi László

Sokszor hajlamosak vagyunk kissé demagóg módon a huszonegyedik századi technológiákat okolni társadalmunk elkorcsosulásáért, holott az emberiség történetében mindig is voltak olyan haszonlesők, könnyű utat keresők, csalók, tolvajok, bohócok és illuzionisták - a sort a végtelenségig lehetne folytatni - , akik tisztességtelen és becstelen úton tettek szert hírnévre, vagyonra, befolyásra, miközben mások belehaltak a becsületes, kétkezi munkába. Előbbiek lehettek volna a korabeli influenszerek - legyen szó bármely korról -, mégsem lettek és hogy ez szerencse dolga-e, vagy sem, abban most nem foglalnék állást.

Fotó: Axios

Egy dolog változott meg borzasztóan a közösségi oldalak korlátlan hatalmának és a Z generációs multimédiás platformok korának beköszöntével: a társadalom minden egyes képviselője sokkal-sokkal láthatóbbá és hallhatóbbá vált. Lehet persze kárhoztatnunk jelenlegi világunkat, amely minden szinten a vesztébe robog, de nem volt ez mindig így? Legfeljebb korábban nem rohantunk ilyen őrült tempóban fejjel a falnak, de azért mindig erre "törekedtünk", valahogy ez genetikailag belénk van kódolva és az meg már csak egyszerű fizika, hogy minél nagyobb sebességgel csapódik be valami valahová, annál nagyobb erejű az ütközés. Talán ezért fáj sokaknak az, amit most maguk körül látnak.

Ha tetszik, ha nem, egy olyan korszakba léptünk, amikor gyerekeink már a közösségi médiában szocializálódnak, amikor a lehető legnagyobb figyelem felkeltése mozgatja őket, amikor az "influenszerkedés" életcéllá vált és nagyon, de nagyon rosszul tesszük, ha homokba dugott fejjel erről nem vagyunk hajlandóak tudomást venni. Kötelességünk megismerni ennek az új, nevezzük szubkultúrának a sajátosságait, különben nagyon könnyen, nagyon korán és nagyon gyorsan elveszíthetjük a kontrollt közvetlen környezetünk felett. Mindezeket csak annak a cikknek az apropóján írtam le, amit a 444.hu közölt a BuzzFeed alapján.

Vasárnap a New York állambeli Uticában az egyik nem túl ismert Instagram-influenszer, a 21 éves Brandan Andrew Clark féltékenységből megölte az interneten népszerűvé vált, 17 éves barátnőjét, Bianca Devinst, majd a lány holttestéről több képet is posztolt az Instagramra, a 4chanre és a Discordra. Végül kihívta a rendőröket, és azt is kiposztolta, ahogy fegyvert fognak rá.

Hát idáig jutottunk? - tettem fel azonnal a kérdést magamban a hír olvasását követően. Idáig jutottunk, hogy egy fiatal fiúnak meg kell gyilkolnia egy fiatal lányt, csak azért, hogy több követőt szerezzen az Instagramon? Idáig jutottunk, hogy egy fiú, aki előtt ott áll egy hosszú, boldog és sikeres élet lehetősége, inkább kioltja egy embertársa életét - és egyúttal átvitt értelemben a sajátját is - csakhogy felfigyeljenek rá? Teljes döbbenet. A társadalom romlottságát pedig mi sem prezentálja jobban, mint a tény: a holttestről készült képeket sokan lementették, hogy aztán azzal hirdessék saját profiljukat, hogy majd náluk elérhetőek lesznek a képek. Követők, ide tapadjatok! És persze a sztereotipikus kritikusok meg majd jól megmondják, hogy mivel Clark főként emós, metálos, gyúrós képeket töltött fel a 3000 követővel rendelkező profiljára, minden emós, metálos és gyúrós hajlamos az agresszióra és gyilkosságra.

Bianca Devins az életével fizetett barátja féltékenységéért.

És ez mégsem feltétlenül a jelenkori társadalom hibája. Csak egészen egyszerűen minden és mindenki látható, minden és mindenki hallható, minden és mindenki átverhető, megvezethető és befolyásolható. Mert mára sokkal értékesebb lett az emberségnél a figyelem. Emésztgessük.

Amíg pedig ezt tesszük, addig nagyon fontos azt is megjegyeznünk, hogy az "influenszert" sem feltétlenül kell szitokszóként értelmeznünk, hiszen ebben a szubkultúrában is vannak olyanok, akik valódi értékeket képviselnek és közvetítenek, akik okos és intelligens szórakozást kínálnak, akiket tényleg érdemes követni. És miért kellene elítélnünk valakit azért, mert okosan vette fel rohanó világa ritmusát és képes hatni az emberekre a személyiségével, az értékeivel. Ez teljesen rendben van. 

Az persze már sokkal nagyobb probléma, hogy akadnak szép számmal olyanok is, akik kihasználják követőiket, értéktelen szarral szórakoztatják naiv közönségüket, elvárják, hogy a semmiért összeszedett több tízezres, százezres, milliós követői bázisuk miatt különleges társadalmi rangot kapjanak. De ha nem lenne rájuk igény és kereslet, akkor nem tennék meg. Ami az egyiknek szemét, a másiknak kincs. A Z generáció az influenszerek személyében alkotta meg saját magának a szülő - az anya és az apa - alakját, mert az anyák és apák egészen egyszerűen már a bölcsőben a kezükbe nyomták az okostelefont, a tabletet. Mert tényleg ez a legkönnyebb út, ugye? A gyerek lefoglalja magát, neked meg több időd marad magadra és minden másra - hatalmas és végzetes hiba.

Anyák és apák, figyeljetek oda gyermekeitekre! Ismerjétek meg azt a világot, amibe ők már beleszülettek, mert ha közönnyel viszonyultok hozzá, gyorsan elveszítitek őket. És még az is lehet, hogy gyilkosokat faragtok belőlük.

Címkék: erőszak, média
https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/76021/pics/lead_800x600.png
erőszak,média
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?