Blogolj!

Cenzúra, fasizmus – na ezek nincsenek

Kecskés István

Ellenben például van józan ész az M5-nél. A csatornánál figyelnek arra, hogy mi kerülhet adásba, az más kérdés, hogy van akinél a felelős döntés egyenlőre a fasizmussal és a cenzúrával.

Történt, hogy a hazánkban világhírű Besh o droM zenekar volt az M5 vendége kedden, ami nem mellékesen ugye a trianoni diktátum évfordulója, a Nemzeti Összetartozás Napja volt. A csatorna szerkesztői videóklippet kértek a méltán megbecsült együttestől, ezekkel akarták szórakoztatóbbá tenni a műsort. 

A zenemuzsikusok el is küldtek egyet, ám annak vulgáris tartalma miatt ez nem kerülhetett adásba. Nem is kell roma-magyar szótár ahhoz, hogy az ember kitalálja, mit jelent a mondat:

Kerázz, kerázz, jól kerázz, veszek neked három deci pánikát, veszek neked három deci keveretet!

Esetleg a:

Most kell nékem, nem reggel, most állott fel a gépfegyver!

Tudjuk, hogy mi a gépfegyver… 

Netán a:

De ne fordulj a fal felé, fordulj a kárim felé.

A kári ebben az esetben egyet jelent az előző gépfegyverrel… 

Na szóval ezeket a mondatokat nem engedte be az M5 a Kult '30 című műsorába, ami egyébként korhatári-besorolás nélkül tekinthető meg, vagyis semmi helye nincs benne az ilyen utalásoknak. 

Szóval ez a dal nem ment le adásban, ettől aztán ideges is lett a klipp brazil rendezője Márcio-André De Sousa Haz, aki a haladó hagyományokat követve azonnal lefasisztázta az M5 csatornát… Így kell ezt! Ez aztán az érvrendszer, a beszélgetési hajlam, meg úgy általában a józan ész. 

Utóbbi az M5-nél van. Cenzúra nincs. 

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/74037/pics/lead_800x600.png
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?