Blogolj!

A Twitter hatalma

Az amerikai közgondolkodást és a média tematikáját nagymértékben meghatározzák a Twitteren zajló folyamatok, amelyeket a konzervatívok egyenesen cenzúrának látnak.

Jack Dorsey

Lehet, hogy a Facebook több embert ér el, és őket hosszú órákra a képernyő elé szögezi, azonban a – nálunk jóval kevésbé ismert és használt – Twitter sokkal kevesebb felhasználóval is hatékonyabban képes befolyásolni, miről ír a média és mit gondol az amerikaiak többsége – állítja Jim VandeHei, az Axios szerzője.

Szerinte ez különösen jól megmutatkozott az idei Munka napján (szeptember első hétfője, az amerikai munkásmozgalom ünnepe), amikor is a The New Yorker magazin először bejelentette, hogy Steve Bannon, Trump elnök volt főtanácsadója és vezető stratégája lesz az éves New Yorker Festival egyik felszólalója, majd a liberális közösség Twitteren kitört lázadása miatt ettől visszakoztak. Miután több előadó is kijelentette, hogy nem vesz részt a fesztiválon, ha Bannon is szót kap, David Remnick szerkesztő 800 szavas jegyzetet írt a lap csapatának, melyben kifejtette, hogy nem hagyhatja figyelmen kívül az olvasók és a munkatársak kételyeit, Bannonnal pedig inkább hagyományos interjú keretében beszélgetne, semmint a színpadon.

Bannon válaszában azt írta, Remnick töketlenül viselkedett egy fontos helyzetben, amikor nem szállt szembe a huhogó online csőcselékkel.

Ez csak a legutolsó példa volt arra, hogy az online aktivisták a média, a vállalatok és a platformok döntéseit rövid úton befolyásolják.

Májusban Roseanner Barr humorista és producer azt állította, hogy nyugtató hatása alatt írt rasszista tweeteket. A közösség ezt nem fogadta el: először a Twitteren szedték szét, majd elvesztette a hirdetőit, végül az ABC csatornán futó műsorát is.

Áprilisban a The Atlantic két hétig kínosan magyarázkodott, végül kirúgta a frissen felvett konzervatív szerzőjét, Kevin Wiliamsont, akinek az abortuszról szóló írásai és néhány 2014-es tweetje váltott ki Twitter-ellenkampányt.

Márciusban legalább nyolc hirdető fordult el Laura Ingraham Fox News-on futó műsorától, miután a parklandi lövöldözés egyik túlélője, David Hogg bojkottot hirdetett ellene, mert Ingraham gúnyolta őt a Twitteren.

A New Yorker-ügy pont azt követően robbant ki, hogy Trump a Twitteren próbálta meghatározni az ünnepi hírek tematikáját: „előre kitervelt boszorkányüldözést” kiáltott azokkal a vádakkal kapcsolatban, hogy összejátszott volna az oroszokkal a választási csalásokban; valamint megtámadta John Kerry szenátort, Richard Trumka szakszervezeti vezetőt és a saját igazságügyi minisztériumát is.

Hogy ez miért számít? A Twitter a szélsőségek arénája: Trump napi fél tucat tüzet is gyújthat rajta, és a média véget nem érően csámcsog majd a vulgaritások máglyájáról, a demokrata pártiak felháborodásával támogatva. A republikánusok mindeközben a konzervativizmus cenzúráját látják a történések mögött. A Facebook operatív igazgatója, Sheryl Sandberg és a Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey holnap kongresszusi meghallgatásra megy. Izgalmas csata lesz.

Forrás: https://www.axios.com/twitter-new-yorker-festival-steve-bannon-protests-56fe3da3-3826-4373-a5d0-f174592f45f8.html

Címkék: Twitter
https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/57956/pics/lead_800x600.jpg
Twitter
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?