Blogolj!

Micimackó mint első számú közellenség

Ragnar Volarus

Kevés bájosabb és ártalmatlanabb mesehős van mint Milne Micimackója. De Kínában minden fegyverrel küzdenek ellene. Most éppen megtiltották a Disney-nek, hogy bemutassák az országban a Barátom, Robert Gida című filmet.

De miért "retteg" az ázsiai nagyhatalom a csacsi, öreg medvétől? Elvégre nem egy Che Guevara, és mégis a rendszer nagy ellensége. Mert bizony a kínai cenzúra továbbra is tiltja a Micimackót ábrázoló képeket az országban. 

Fotó: chinadigitaltimes.net

A büntetésről ráadásul nem is tehet kedvenc mackónk, ő csak szenvedő alanya a történteknek. Történt, hogy 2013-ban készült a kínai és az amerikai elnökről, Hszi Csin-pingről és Barack Obamáról egy kép, amin pont úgy néztek ki egymás mellett, mint Micimackó és Tigris. Több se kellett a mémgyáraknak, és a vicces kedvű kínai fotelforradalmároknak, és azóta a kínai elnököt Milne mesehősével azonosítják. Mondhatnánk ő lett az avatárja, hiszen ezután sokáig ha más állami vezetőkkel találkozott a kínai vezér, akkor Micimackós képekkel illusztrálták. A cenzorok viszont tűzzel-vassal irtják ezeket a képeket az interneten. 2015-ben például az alábbi képet cenzúrázták legtöbbször.

Jelenleg ott tart az ügy, hogy a közösségi oldalakra még fel lehet tölteni Micimackó képeit, kommentelni, viszont már egyre kevésbé engedi a rendszer. Az országban népszerű WeChat alkalmazásból is kikerültek a Micimackót ábrázoló matricák.

A Variety egy névtelen forrása megjegyzi, hogy ráadásul Kínában maximum 34 amerikai filmet mutathatnak be az ország mozijai. És ezt a hatóságoknak nem is kell megindokolniuk, hogy pontosan miért tagadják meg egy film forgalmazását. De a Barátom, Robert Gida tiltásában valószínűleg nemcsak Micimackó játszik szerepet. Merthogy a kínai közönség inkább a látványos, akciófilmeket szereti. Micimackóék kalandja pedig nem éppen illik ebbe a kategóriába.

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/56540/pics/lead_800x600.jpeg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?