Blogolj!

Drága mulatság a véres fake news!

Pintér M. Lajos

Alaposan odavertek az egyik német blognak, mely meg nem történt terrortámadással riogatott: 9000 euró a büntetés.

Illusztráció: pixabay.com

A német ügyészség a humorban nem ismer tréfát. Egészen pontosan úgy gondolta, a fake news-nak is van határa, azaz létezik olyan ügy, mellyel még véletlenül sem lehet félrevezetni a közvéleményt. Merthogy a bombasztikus szenzációként tálalt álhír legalábbis megzavarja a köznyugalmat, és akkor talán még finoman is fogalmaztunk.

A német Rheinneckarblog márciusban jelentett meg egy cikket (több mint húszezren olvasták el!), amelyben a szerző arról ír, hogy „apokaliptikus méretű” terrortámadás történt Mannheimben. 136 halottról és ötven támadóról számolt be az oldal, azaz európai léptékkel is igen nagyszabású és súlyos merényletet vizionált. Azt is közölte követőivel, hogy a rendőrség hírzárlatot rendelt el.

Ebből azonban semmi sem volt igaz, a mannheimi zsaruk azonnal reagáltak: kitalációról van szó. A blognak ezért most kilencezer eurós büntetést kell fizetnie, mert álhírt terjesztett, mely ráadásul realisztikusnak tűnt – jelentette az n-tv német hírtelevízió.

Érdekesség, hogy a hírek szerint az üzemeltető fellebbezni akar a szigorú, de azért a legkevésbé sem apokaliptikus méretű büntetés ellen. Arról nem szól a fáma, mit hoz fel mentségére.

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/55852/pics/lead_800x600.jpg
fake news,Németország,ntv,televízió,terrorizmus
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?