Telitalálat volt a hatos lottón
Nyerőszámok: 2, 16, 22, 33, 43, 44 Nyeremények: 6 találatos szelvény egy volt, nyereménye 328 371 365 forint. az 5 találatos szelvényekre 375 270; a 4 találatos szelvényekre 7555; a 3 találatos szelvényekre 2070 forintot fizetnek.
Blogolj!

A prototípus szépsége

Dorogi László
A mai napig az emberiség egyik legnagyobb talánya, hogyan lehet megversenyeztetni egy olyan szubjektív vélemények lábain álló fogalmat, mint a szépség. És mégis minek?

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hatalmas csinnadratta lesz a Duna Televízióban vasárnap este, amikor nagyszabású gálaműsor keretein belül választják meg Magyarország legszebb lányát, Miss World Hungary-t. Ugye ez már alapvetően hazugság. Hiszen ahhoz, hogy az ország legszebb lányát megtaláljuk, Magyarország minden egyes kis- és nagylányát, fiatal és idősebb hölgyét szemléznünk kellene zsűriző szaktekintélyekként, ám ebben az esetben ez nyilvánvalóan nem történik meg.

Álságos találmány ez a szépségversenynek nevezett bazári majom kiállítás, s ne értsék félre, egyáltalán nem a lányokat szeretném a beöltöztetett emberszabásúakhoz hasonlítani. Van ugyanis ennek a szépségverseny-intézménynek valamiféle iszonyatos külső nyomás által diktált elrettentő giccsessége, ami az egyszeri szemlélődő jó érzésébe mélyen belemar.

Hazugság ez az egész, úgy ahogy van. Mert teljesen nyilvánvaló, hogy itt - és semmilyen más szépségversenyen - nem a legszebb lányt keresik az ítészek, hanem a mindenkori ideálhoz, a trendekhez igazodó, a közösségi média által rajzolt nőképhez leginkább hasonlító prototípusokat versenyeztetik meg és rakják őket tetszőleges sorrendbe. Mert hogyan is várhatnánk el, hogy objektív rangsorba állítsanak 10-20-30 pontosan ugyanúgy kinéző, de legalábbis arra törekvő, vagy ami még rosszabb, erre a törekvésre kényszerített lányt.

Azt mondják, Magyarországon élnek a világon a legszebb lányai és ezzel az állítással semmilyen formában nem szeretnék vitatkozni. Azt viszont nem értem, hogy ezek az okos és intelligens szépségek - mert ne legyen kétségeink, azok - miért hajtják be a fejüket a szépségidealizáló gépezet guillotine-jába, ami megfosztja őket egyéniségüktől. Éppen attól a tulajdonságtól, amitől igazán gyönyörűen tündököl egy szép nő.

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/55313/pics/lead_800x600.jpg
Magyarország szépe,televízió
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?