Blogolj!

A Népszava támogatta a paksi beruházást, majd ellenzékbe került a baloldal

Kecskés István

A Népszava egészen addig támogatta a paksi beruházást, ameddig a baloldal volt kormányon. Ellenzékből már fáj az építkezés.

Jöhet egy találós kérdés? 

Ki mondta? 

... kérem az Országgyűlést, hogy támogassa ezt a javaslatot, hogy Magyarországon a 2020-as évek elején Pakson a jelenlegi atomerőmű bázisán új atomerőművi blokkot tudjunk építeni.

Nem, nem Orbán Viktor minszterelnök, de még csak nem is Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, vagy éppen Süli János a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter. 

A fenti idézet Molnár Csabától (jelenleg DK, korábban MSZP) származik, aki 2009-ben nagyon várta már, hogy a 2020-as évek elejére elkészüljön Paks II. No, de nem volt ezzel egyedül, hiszen a Népszabadság reinkarnciója, a baloldal szócsöve, vagyis a Népszava ugyanebben az esztendőben az alábbit írta: 

Mielőbb politikai döntésre van szükség Pakson.

Milyen türelmetlenek voltak a lapnál? Sürgetőleg léptek fel, mert nagyon kellett az atomerőmű – akkor. 

De menjünk vissza még két évet az időben és nézzük meg 2007-ben mi jelent meg a lapban az atomerőmű beruházással kapcsolatban. 

Szakmai körökben már egy évtizede felvetődött, hogy érdemes lenne a paksi atomerőművet két egyenként ezer megawattos blokkal bővíteni.

Szóval akkor olyan szakmai körökben mozogott, az abban időszakban kormánypárti lap, amely még szakembereket is idéztek, akik nagyon fontosnak és támogatandónak tartják a paksi bővítést. 

A paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbítását, valamint két új atomerőműblokk viszonylag rövid időn belüli üzembe állítását javasolta az a dokumentum, amelyről év végén rendeztek vitát a szocialista párton belül. Vitaindíelőadásában Vajda György akadémikus azt mondta, az atomerőmű semmiképp és semmivel sem helyettesíthető, de úgy vélte, először az élettartam meghosszabbításáról kell társadalmi egyetértésre jutni, az újabb blokkok létesítésének terveit pedig szakmailag alaposan elő kell készíteni. A Horn kormány idején Vajda professzor hozta létre a nukleáris biztonságért felelős Országos Atomenergia Hivatalt és egy ideig ő vezette az intézményt.

Vagyis a szakszervezet lapja korábban teljes mellészéleséggel kiállt az atomerőmű bővítése mellett. Nem csoda, hiszen az elvtársaik a baloldali politikusok is szerették volna Paks II-t, amit most ellenzékben már nem támogatnak. Persze a Népszava sem… 

Manapság már arról ír a lap, hogy minden rossz a beruházással kapcsolatban, sem elég tolmács, sem elég munkás, sem elég pénz, sem elég szakember, sem elég magyar cég nincs a beruházás környékén. Érdekes lenne – sosem tudjuk meg… –, hogy ha visszatérne a baloldal, akkor miként kezedenének a politikusok és a lap újra örülni a paksi beruházásnak. 

Mindenesetre a Népszava esete is mutatja: Paks a baloldalnak nem más, mint kampánytéma. Pedig annál sokkal fontosabb. 

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/50476/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?