Blogolj!

Lila Sorosok, apokalipszis és a medve bőre – az Orbán-évértékelő médiamoraja

Pintér M. Lajos

Megkapargattuk az online portálokat, kinek mit üzent a miniszterelnök. Rendszert viszünk a médiakáoszba, hiszen kiderült, még abban sincs egyetértés, keveset vagy sokat foglalkozott-e a miniszterelnök az ellenzékkel.

Fotó: Botár Gergely/Kormany.hu

A kormánypárti sajtó legtöbb szereplője amellett, hogy részletesen tudósított az Orbán-évértékelésről, ezúttal sem ment bele mélyebb okfejtésekbe, elemzésekbe. Dicsérjük is meg az üdítő kivételeket!

Az Origo.hu annyit emel ki, hogy „nagyon sokan voltak a Várkert Bazárban, köztük rengeteg fiatal”. Az államférfiakat a hógolyókkal összevető Magyar Idők Online szerint Orbán tökéletesen ábrázolta az ország állapotát.

„Egy választásra készülő, nyolcéves sikeres kormányzást maga mögött tudó és minden jel szerint a harmadik ciklus megnyerésére készülő, magabiztos és magabíró miniszterelnöknek pontosan ezt a beszédet kellett elmondania. (Különösen egy ennyire gyalázatos és – tisztesség ne essék – töketlen és aljas ellenzékkel a háta mögött.)”

A 888.hu is bátran felvállalta, hogy analizálja az elhangzottakat. A „Magyarország az első!” jelmondat kapcsán felhívja a figyelmet, mindez „különösen fontos egy olyan világban, ahol napjaink külpolitikájában farkastörvények uralkodnak. Csak az a nemzet lehet sikeres, csak az a nemzet maradhat meg, amely képes kiállni saját érdekeiért, és nem fél megvédeni az igazát.” Így aztán a „három nyolcas” szerint a beszéd arról szólt, hogy

április 8-a tétje nem kevesebb, „mint saját identitásunk, saját országunk, az eddigi sikereink, a nemzeti büszkeségünk megvédése”.

ÉLŐ: Orbán Viktor évértékelője

ha NEKED is számít a vélemény. Közéleti válogatás a legfontosabb és legütősebb cikkekből, a napi muníció, hogy képben légy. Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Huszadik alkalommal tart évértékelő beszédet Orbán Viktor miniszterelnök. Mutatjuk, miben határozza meg az esztendő legfontosabb feladatait! Összefog a Jobbik és a baloldal?

Az ellenzéki pártok gyorstüzeltek, és az ellenzéki média is ismét jóval aktívabbnak bizonyult az értelmezés, a magyarázat és a véleményezés terén.

Kezdjük ezúttal a Magyar Nemzet Online-nal, mely több írást is szentelt a témának. Elsőként azt vágták Orbán fejéhez, hogy „semmi újat nem mondott az ország jövőjéről”, beszédéből „hiányzott a vízió”. A következő publicisztika már több komolyabb szépséghibára is igyekezett rámutatni. Ezek közül a legfontosabb, hogy

„a Fidesznek a magyarok mindennapi életét érintő ügyekről, a közös jövőnkről hosszú évek óta egyszerűen nincs mondanivalója”.

Az MNO úgy fogalmaz, azokhoz „nem volt egyetlen szava sem a kormányfőnek, akik az évtizedek múlva esetleg felénk tartó afrikai tömegek mellett/helyett másért aggódnak”, például az oktatás, az egészségügy, a leszakadó térségek vagy a kivándorlás problémái miatt.

A még inkább Jobbik-közeli Alfahír.hu meg is ragadt a Vona-pártnál, azt sérelmezte, hogy Orbán „még a saját évértékelőjén is csak hazudni tudott a Jobbikról”. Kitértek rá, a miniszterelnök „a Habony-művek egyik buta hazugságát” adta elő, vegyítve némi időzavarral, mikor Vona Gábor az iszlámot az emberiség utolsó reménységének ábrázoló gondolatmenetét tárta a hallgatóság elé.

A balliberális médiatér tollforgatói különféle, adott esetben egymásnak is ellentmondó okfejtésekkel ajándékozták meg olvasóközönségüket. Indítsunk a 168 Óra Online-nal, mely azt szűrte le, az évértékelő „biztatás volt a híveknek, az eredmények katalógusa, ám egyúttal arról is szólt: Orbánnal ilyen marad az ország, akinek most nem jó, annak az ő uralma alatt nem is lesz jobb”. Ezt az elméletet tovább csavarva úgy az oldal úgy összegez, a miniszterelnök elkerülte az oktatás, az egészségügy és a korrupciós botrányok említését, tulajdonképpen

„hallgatásával jelölve meg gyenge pontjait”.

Az Index.hu szerint Orbán „nagyon koherensen felépített beszédében” „feltűnően sokat szidta az ellenzéket”, és meglepetést okozott azzal, hogy „többször, visszatérően foglalkozott hazai politikai ellenfeleivel, az eddigieknél részletesebben elemezte az egyes pártok helyzetét, esélyeit”. Ugyanakkor „nem árult el semmi konkrét, számon kérhető dolgot arról, hogy pontosan mit csinálna, ha újra kormányra jutna”.

A HVG Online úgy látta, Orbán Viktor kinőtte Magyarországot. Ők nem értenek egyet az indexes kollégákkal, amennyiben arról értekeznek: a miniszterelnök „mintha nem is Magyarországra politizálna, számára Európa lenne a terep. Hazai ellenfeleit alig nevezte meg”. Összegzésük szerint a kormányfő

„előre ivott az április 8-i medve bőrére, vakon hisz a választási győzelemben. Közben pedig Európa felé kacsingat”.

A 444.hu fő gondolata, hogy Orbán „talán még soha nem beszélt annyira keveset Magyarországról az évértékelőiben, mint az idén”, ennek alapján a portál arra jutott, hogy

„a Fidesz az idei kampányában a Nyugatról érkező apokalipszist állítja majd szembe a hazai, minden emberi várakozást meghaladó jóléttel”.

A 24.hu szerint is egyfajta „miniszterelnöki kontinensmixet” hallhattunk, ahol földrészünk megmentése volt a miniszterelnöki célkeresztben.

A sorosozás vonatára a Népszava Online és a Zoom.hu csüccsent fel, a Magyar Narancs Online pedig nekifutásból ugrott rá. A népszavások „fáradt sorosozást” tapasztaltak a Várkert Bazárban, nem volt új gondolat, új lendület az orbáni mondatokban, így elsősorban a „Soros-féle embertípus kitenyésztésének” állítólagos ötletére hívták fel a figyelmet. A Zoom szerint sem mozdult el a kormányfő a migránsveszélytől és Soros György ármánykodásaitól.

A Magyar Narancs viszont nem kapkodott, alaposan odapakolt. Leszállt a lila köd, és megszületett a legszürreálisabb elemzés.

„Orbán Viktor évértékelőjében mindenhonnan kis lila Sorosok masíroztak elő, az ágy alól, a polcról, és bemásztak az ablakon is Néha még a levegőben is kapkodott az elpimaszodott Sorosok után.”

A vélemény véleményezésével muszáj lesz a hóhért akasztani. Merthogy az ellenség keze betette a lábát. Tisztelt kollégák, kedves olvasók, a (lelki) egészségnél nincs, mi fontosabb. Kapkodjuk ezért együtt a reggeli friss levegőt, csak azt szívjuk, ne mást!

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/48787/pics/lead_800x600.jpg
168 Óra,24.hu,444,888.hu,Alfahír,évértékelő,Fidesz,HVG,Index.hu,Magyar Idők,Magyar Narancs,Magyar Nemzet,Népszava,Orbán Viktor,Origo,Zoom.hu
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?