Telitalálat volt a hatos lottón
Nyerőszámok: 2, 16, 22, 33, 43, 44 Nyeremények: 6 találatos szelvény egy volt, nyereménye 328 371 365 forint. az 5 találatos szelvényekre 375 270; a 4 találatos szelvényekre 7555; a 3 találatos szelvényekre 2070 forintot fizetnek.
Blogolj!

Több mint 100 év megsárgult lapjai

A Délmagyarország lapszámai online elérhetőek. 101 év újságja. És mi örülünk, mert jó dolog a pillanatnak, napnak szánt dologba beleszagolni évtizedes, évszázados késéssel.

„Érdekes volt szembenézni azzal is, mekkora mennyiségről van szó? […]átlagosan 300 körüli lapszám jelent meg egy évben ténylegesen. Ez is több mint 30.000 lapszámot adott ki kb. a projekt végére. Számoljunk tovább! Ha egy számot 14 oldalasnak veszünk (ez picit túlzó, mivel még 1994-ben is „csak” 12-16 oldalas számok vannak, 2003-ban már 24 oldalast találtunk, a 1920-as évekből viszont beérhetjük 4-6 oldalassal…), akkor 521.220 oldalt mutat a terjedelmi becslés. Tehát kb. 300-350 ezer oldal az egész mennyiség, ha mindezt el akarjuk képzelni fizikailag: kb. 20 méternyi súlyos és hatalmas kötetet jelent a polcokon.”

Digitalizálták és most már elérhető a Délmagyarország 101 évfolyama. Mit jelent ez? Engedjék meg, hogy egyes számra váltsak. Szóval, számomra sokat. 2012-ben még emelgettem a nehéz köteteket (ha jól emlékszem, negyedévenként volt bekötve), bőszen jegyzeteltem, és a pozitív végeredmény nem maradt el, de addigra több könyvtárban, könyvtári raktárban már ismerősként köszöntöttek. Közel egy évvel ezelőtt „kicsit” könnyebb dolgom volt egy újabb tanulmánynál. Pár másodperc alatt megtaláltam a szükséges nevet, és további tíz percembe telt, hogy ellenőrizzem a digitalizáció miatti és korabeli gépelési hibákat.

A munka most befejeződött, a sok kis mozaik összeállt. Nem 35, nem 60 év, hanem egy évszázad érhető el! Látunk egy lapot, amelynek az első száma egy Mikszáth Kálmánnal készített interjúval indul – a Délmagyarországban ez az első ilyen anyag, a nagy anekdotázó számára viszont az utolsó alkalom a megszólalásra. A két világháború között jön a liberális (a korabeli kritikusai szerint csak zsidó) újság, itt jelenhet meg először József Attila Tiszta szívvel című verse, amire a hatóság válasza sem késik: egy hónapig a(z akkori nevén) Szeged nem lesz kapható, majd Délmagyarország néven találkozhatunk vele ismét. A háború után a kommunista párt lapja lesz, fejlécén is hirdeti ezt évtizedekig. Aztán 1989-re előbb a párt tartalma tűnik el az újságból, majd a pártbizottság neve is: jó olvasni az akkori számokat. És utána a szokásos történet: változó külföldi, hazai tulajdonosok, egyre színesedő oldalak.

Nos, meglátjuk, milyen lesz a holnap, de a tegnapba ITT tudnak belenézni. Ne hagyják ki! Meg egyébként is, azt csiripelik a madarak, hogy nyomokban Blogstarról ismerős neveket tartalmaznak a megsárgult oldalak…

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/48381/pics/lead_800x600.jpg
Délmagyarország,online archívum
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?