Blogolj!

„Sokkoló” – lövést kapott az USA magyarországi médiaintervenciója

Pintér M. Lajos

Egy republikánus képviselő kezdeményezi, hogy Rex Tillerson amerikai külügyminiszter állítsa le „a magyarországi objektív média támogatására” meghirdetett, „sokkolónak” minősített programot.

Két hónappal ezelőtt a Blogstar is beszámolt róla, hogy a magyar ellenzéki portálok – élen a 444.hu-val – örömittasan jelentették: a független, objektív média támogatása Magyarországon címmel 2018-ban összesen közel 200 millió forinttal támogatná az amerikai külügy a fővároson kívüli (feltehetően balliberális) nyilvánosságot. A 444.hu egyenesen úgy fogalmazott,

„ pályázat megmutatja, hogy valójában milyen mélyponton van a viszony az amerikai és a magyar kormány között, a kitiltási botrány óta ez az amerikai diplomácia leglátványosabb húzása Magyarországon.”

Blogstar kávéház

Mélypont A független, objektív média támogatása Magyarországon címmel jövőre összesen közel 200 millió forinttal támogatná az amerikai külügy a fővároson kívüli (feltehetően balliberális) nyilvánosságot - szúrta ki a 444.hu. „A pályázat megmutatja, hogy valójában milyen mélyponton van a viszony az amerikai és a magyar kormány között, a kitiltási botrány óta ez az amerikai diplomácia leglátványosabb húzása Magyarországon."

Nos, egyelőre úgy tűnik, nem eszik olyan forrón a kását, legalábbis egy amerikai kongresszusi képviselő a program azonnali leállítását követeli. Andy Harris marylandi republikánus képviselő levélben fordult képviselőtársaihoz, hogy közösen sürgessék Rex Tillerson külügyminiszternél az amerikai–magyar kapcsolatok azonnali javítását, valamint a „a magyarországi objektív média támogatására” meghirdetett projekt beszüntetését.

Andy Harris, a kongresszus amerikai–magyar lobbicsoportjának – anyai ágon magyar gyökerű – társelnöke többek között kiemeli,

„Orbán Viktor nyílt védelmezője a nyugati civilizációnak és Magyarország hagyományos értékrendjének, valamint kulturális örökségének”, továbbá „vezető európai hangja a tömeges bevándorlás és Brüsszel hegemóniája” elleni fellépésnek.

Leszögezi: jóllehet, annak idején rengetegen erőteljesen bírálták, a Magyarország által a határon emelt kerítést ma dicsérik, mint „elővigyázatos és szükséges intézkedést nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unó integritásának és biztonságának védelmében”. Arra is kitér, Orbán Viktor Donald Trumpot már az elnökválasztási kampányának elején támogatta, és a magyar kormány álláspontja sok területen – például a védelmi politika, a nemzetbiztonság, a terrorellenes harc, a külpolitika vagy a migránspolitika ügyében – nagyon közel áll a Trump-kormány politikájához.

A képviselő figyelmeztet, Donald Trump elnöksége alatt ugyan javult az amerikai–magyar viszony, de a politikai irányvonalat még „nem teljesen korrigálták”. A politikus ennek tükrében „sokkolónak” minősíti, hogy az amerikai külügyminisztérium akár 700 ezer dollárt is elérő támogatási programot hirdetett meg az „objektív média” támogatására Magyarországon. Harris szerint ez nem kisebb veszéllyel fenyeget, mint hogy az amerikai külügyminisztérium

„egy NATO- és EU-tag demokratikus ország ellenzéki médiáját szándékozik finanszírozni”, ezzel is aláásva „az Egyesült Államok egyik legszorosabb európai szövetségesének jobbközép kormányzatát”.

A politikus tehát a támogatási program azonnali felfüggesztését sürgeti.

Hogy önmagában ez a kezdeményezés megakaszthatja-e az USA kormányzati programját, erősen kétségesnek tűnik, ezzel együtt is érdemes lesz odafigyelni a tengerentúli politikai és a honi balliberális médiavisszhangjára!

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/47023/pics/lead_800x600.jpg
Donald Trump,média,Orbán Viktor,sajtó,sajtószabadság,támogatás,USA
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?