Blogolj!

Kijevi kirakatpolitika Mandinerből

Pintér M. Lajos

A nemtörődöm környezetvédelem határokon, nemzetiségeken és nemzeteken átnyúló politika lehet – bizonyítja meggyőzően a Mandiner.hu, mely súlyos ukrán fenyegetést mutat be.

Elszomorító, ezzel együtt rendkívül tanulságos írásban ábrázolja a Mandiner.hu, hogy az ukrán nyelv- és oktatási törvény csak cseppben a tenger, hiszen a kijevi hatóságok a legváltozatosabb eszközökkel képesek packázni Kárpátaljával, a magyarsággal. No meg Magyarországgal. Ilyen például a nemtörődöm környezetvédelem, mely komoly kockázatot rejt magában nemcsak Kárpátalja, de akár az anyaország magyarsága számára is.

A portál elemzése szerint „környezetbiztonsági szempontból bátran kijelenthető, hogy a szomszédos országok jelentik a legnagyobb kockázatot Magyarország számára”. Most Ukrajna kárpátaljai területe felől fenyeget a veszély, ugyanis a Felső-Tisza mentén fekvő Aknaszlatina két évtizede víz alatt álló sóbányájából áttörhet a sós karsztvíz a Tiszába, ami beláthatatlan következményekkel járna a folyó élővilágára.

Álljunk meg itt egy pillanatra! Néhány hét múlva „nagykorú” lesz a tiszai ciánszennyezés: a 2000-es szörnyűséget a csernobili atomkatasztrófát követő legnagyobb környezeti katasztrófaként tartják számon a szakemberek. Akkor Románia felől érkezett a mérgezés, most az ukrán szenny gyilkolhat. Jó lenne megelőzni a bajt, mielőtt megint gyászszalagot köthetünk a szőke folyóra!

A Mandiner cikkéből kiderül: tökéletesen érzékeltetni az ukrán vezetés szánalmas „tehetetlenségét és alkalmatlanságát”, hogy EU és Magyarország is segítene, de Kijev – magasról téve az érintett területen élők segélykiáltására is – nem képes elintézni a szükséges bürokratikus feladatokat. Magyarország közbenjárására az Európai Unió hajlandó 3 millió eurót kiutalni egy szakszerű hatástanulmány elkészítésére, az aknaszlatinai sóbánya környezetvédelmi veszélyeinek felmérésére. Hazánk ennél is tovább ment, amennyiben vállalta, hogy hajlandó kifizetni a projekthez szükséges önrészt, Kijevnek csupán írásos engedélyt kellene adnia. Az illetékes tárca azonban még erre sem képes, ergo:

nem ad engedélyt arra, hogy az Európai Unió és Magyarország finanszírozza, sőt, el is végezze a munkát, amely amúgy az ukrán hatóságok dolga lenne.

„Kárpátaljáról nézve ugyanis egyre egyértelműbb, hogy az ukrán kormány teljesen közönyös a soknemzetiségű vidékkel szemben, és úgy tűnik, még csak kirakatpolitikával sem próbálkozik” –

hangzik a Mandiner összegzése, aminél pontosabban nem is lehetne összefoglalni a kialakult helyzetet.

Vagyis miközben kommunikációjában, retorikájában Putyin mérgezett csókja elől Brüsszel felé menekülne, Ukrajna minden tekintetben öles léptekkel távolodik az európai normáktól, normalitástól. A magyar kormány akkor cselekszik helyesen, ha kitart amellett, hogy az együttélés alapvető szabályait páros lábban tipró szomszédos állam javaslatait blokkolja a nemzetközi szervezetekben, és az unióban is vétóz minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban.

Úgy tűnik, Keleten – így Kijevben – tényleg csak az erő nyelvén értenek...

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/46907/pics/lead_800x600.jpg
Aknaszlatina,Európai Unió,Kárpátalja,környezetszennyezés,környezetvédelem,Mandiner,Tisza,Ukrajna
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?