Blogolj!

A migránsválság padlóra küldte a médiát

Pintér M. Lajos

Németországban mindenképpen. Tovább csökkent a bizalom, a lakosok mindössze 40 százaléka bízik a sajtóban, négy százalékkal kevesebben, mint tavaly.

Évről évre csökken a német polgárok médiába vetett bizalma az elmúlt években. Ez a sajnálatos és szomorú következtetés vonható le az RTL által megrendelt Forsa-felmérésből, melyet a Junge Freiheit hetilap, illetve annak internetes oldala ismertet.

A közvélemény-kutatás elkeserítő eredményei szerint a válaszadók csupán 40(!) százaléka bízik a német médiában, ami négy százalékkal kevesebb, mint a tavalyi évben. A legrosszabb a televíziók megítélése, a tévében látott és hallott információkat a németek mindössze 28 százaléka hiszi el, szemben a tavalyi – ugyancsak gyenge – 32 százalékkal. Viszonylagosan tartja magát a talán legkonzervatívabb médiumként említhető rádió, a megkérdezettek 56 százaléka számára ez a leghitelesebb hír- és információforrás, tájékozódási csatorna.

Ami igazán izgalmas, hogy a szakma nem a saját háza táján söpröget, hanem a külső körülményeket és okokat hibáztatja. A Német Újságírók Szövetségének (DJV) vezetője, Frank Überall egyenesen azt állítja, hogy az eredmény az oktatás hiányosságaiban keresendő. „Most bosszút állt a kultúr- és oktatáspolitikusok elmúlt évekbeli tétlensége” – véli, egyúttal a médiakompetenciákkal kapcsolatos felvilágosítás és képzés erősítését szorgalmazza.

Sokkal valószínűbb azonban, hogy a fokozódó bizalmatlanság a migrációs válság torz sajtóvisszhangjának köszönhető (ezt mutatják a Junge Freiheit-cikkhez tartozó olvasói kommentek is). A politikai elithez hasonlóan a német mainstream média is elhanyagolta 2015-től kezdve az illegális bevándorlással járó kockázatok bemutatását, miközben a németek a saját bőrükön tapasztalták a negatív következményeit, hogy migránsok százezrei özönlötték, foglalták el országukat, mindennapossá vált a fizikai, a nemi erőszak (amit a média sok esetben igyekezett elhallgatni, elmismásolni, lásd 2015 vagy 2016 szilvesztere!), hogy a véres terrorcselekményekről már ne is beszéljünk. Korábbi felmérések szerint csak minden harmadik felnőtt németországi lakos érezte kiegyensúlyozottnak a menekülthelyzetről szóló sajtóbeszámolókat.

Szóval lehet, hogy először a saját portán kellene söprögetni és rendet tenni, mielőtt a médiafogyasztókat hibáztatjuk...

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/46838/pics/lead_800x600.jpg
bizalom,hitelesség,média,migráció,migráns,Németország,sajtó
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?