Blogolj!

Zsurnalisztagiliszták, szolgálóleányok és a sajtószabi

Pintér M. Lajos

Egy óvatlan egérmozdulat megrázóan tiszta és őszinte képet festett arról, milyen is ma a közgondolkodás kis hazánkban a sajtóról, annak ellenőrző, elemző és véleménynyilvánító szerepéről. Legalábbis elszomorító...

A 24.hu arról érdeklődött a Balatoni Hajózási Zrt.-nél, mi indokolta, hogy – a lap szerint – feltűnően olcsón és gyorsan értékesítették a balatonföldvári kikötő egy részét a helyi önkormányzatnak. Odaát, a titokzatos worldwide vonal túlsó, homályos oldalán valaki túlbuzgóan nyomkodott, vagy fegyelmezetlenül figyelmetlenkedett, és nem cizellálta túl a konkrétumokat, hanem nyomta a választ egyenesen bele a billentyűberhelők pofájába arcába.

Böngésszük együtt a mélyenszántó gondolatokat! „A BAHART NEM EZÉRT adta el az önkormányzatnak, hanem az egyéb, vázolt fejlesztési céljai és a gazdasági racionalitás okán, de mint a területen működő, a településsel együtt élő szolgáltató szervezetnek

EZ A VÉLEMÉNYE, b.meg, mert mindenkinek közös érdeke, hogy a terület a jelenleginél színvonalasabb környezetben, valódi települési központként funkcionáljon a földváriaknak és az idelátogató helóturisztoknak. Meg az zsurnalisztagiliszta felmenőinek is, of course.”

Oké, legalább később elnézést kértek – ez a minimum! –, hogy átcsúszott a szitán egy fránya magánvélemény, és majd megy napok múlva vezérigazgató úri hivatalos, de akkor is. Vérciki.

Lehet, idegesítő tud lenni, amikor kukacoskodó újságírók adott esetben kifiléznek egy-egy jó ügyet, nagyítóval keresik meg a gyenge pontját, és sebészkéssel műtenék ki a mérges gócot még akkor is ha – legyünk nagyvonalúak – nincs olyan. Lehet, hogy a köz szereplőinek (legyenek azok személyek vagy szervezetek) nem mindig kedvesek a különböző irányultságú sajtótermékekben megjelenő tények és vélemények. Ezzel együtt sajnálatosan negatív tendenciákra világít rá a régiós önkormányzatok tulajdonában lévő vállalattól kislisszant elektronikus levélke.

Arra, hogy a mai magyar politika, közélet szereplői (tisztelet a kevés kivételnek!) – oldaltól, világnézettől függetlenül – hajlamosak újraírni Aquinói Szent Tamás klasszikusát, és a médiát a politika (a hatalom) szolgálóleányának tekinteni. Még inkább seggnyalójának és agyatlan propagandistájának. Hiperszűk zakók, menőmacsós szeszszagú borosta, fényhatlan keménycsávós napszemüveg vagy éppen a műanyag műszempilla mögé bújva, fittyet hányva az erkölcs, az etika és a kulturált viselkedés no meg a szakma alapszabályaira. Aberráltan alacsony IQ-val. Lehet persze trollkodni, és kiröhögni azokat a médiamunkásokat, akik hisznek hivatásuk értékében, szerepében, erejében. A vélt erő könnyelműen magabiztossá tehet, ám a magas lóról lehet a leghatalmasabbat puffanni.

Nem árt, ha a hipertrendi újmagyarból visszatérünk a gyökerekhez, és szem előtt tartjuk 1848 márciusának kristálytiszta első pontját! Aki nem szereti, legalább tisztelje a sajtó szabadságát! A sajtószabit, ha így jobban érhető,

helókáim, of course!

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/45252/pics/lead_800x600.jpg
24.hu,Balatoni Hajózási Zrt.,propaganda,sajtószabadság
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?