Blogolj!

Közegellenálló

Most aztán megkaptuk a magunkét kedves sportújságíró társadalom! Akkora sallerba futottunk bele, mint Vlagyimir Klicsko a hétvégén, igaz minket nem a méltán híres Anthony Joshua tett helyre, hanem maga Kele János.

Fotó: mno.hu

A fiatalember – majd később ő maga elmagyarázza, hogy miért nem kolléga – a Spíler TV angol-futball szakértője, a Cold Rainy Nights in Brittania blog főszerkesztője a Magyar Nemzetben adott egy indokolatlanul hosszú interjút, amelyben szót ejtett a szigetországi futballról és kérdésre válaszolva elmondta véleményét a honi sportsajtó, szerinte rettenetes állapotairól.

"Szerencsés vagyok, mert nem tekintem magam a sportsajtó részének, nem vagyok sportújságíró sem, így szabadon beszélhetek anélkül, hogy kollégákat sértenék meg" – nyilatkozta. Fura egy gondolatmenet. Nem a sportsajtó része, de nyugodtan beszólhat a "kollégáknak", mert nem sérti meg őket. Van azért ebben némi logikai bukfenc, hiszen ő maga is a sportsajtóban érvényesül, mint szakértő, rádiós műsorvezető és mint főszerkesztő, de mégis körön kívül helyezi saját magát, így aztán jogot formál magának arra, hogy beszóljon.

"Őszinte leszek: lesújtó a véleményem, a szakmai közeg elkeserítő állapotban van" – mondja Kele János a lapban. Bevallom ebben azért van valami. Kedden a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésén én is tapasztaltam, hogy milyen a helyzet – igen, volt aki talán nem véletlenül érkezett meg ebédidőben a fővárosi hotelbe, jól is lakott és ő ugyanúgy sportújságírónak vallja magát, mint akik valóban dolgoztak az eseményen. És ha már a nagy egyetértésnél tartunk, abban is van igazság, amit a magyar labdarúgásról mond, ám mégis furán hat a sportág becsmérlése egy nappal azt követően, hogy az U17-es válogatott legyőzte Franciaországot az Európa-bajnokságon.

No, de vissza a sportsajtóra.

"… eszem ágában sincs a sportújságírói közeg részévé válni" – fogalmaz a fiatalember. Mindezt arra a kérdésre mondta, hogy mit tesz a szakma változásáért. Vagyis semmit, mert ugye nem akar közösséget vállalni velünk, az interjút is csak önfényezési és önmegvalósítási eszközként használja. Lényegében kiderül, hogy a többségünknél jobb sportújságíró lehetne, de nem szeretne az lenni. Viszont a fiatalembert – aki ugye nem kolléga! – el kell keserítenem, hiszen maga is része a sportújságíró társadalomnak, éppen önmagát tette azzá ezzel az interjúval, valamint a Spíler TV-ben és máshol vállalt szerepével.

Ha már tévé: bár a fiatalember elmondja, hogy nem az írásból él. Nem akarok a zsebében turkálni, de akkor nyilván abból futja kenyérre, amit Andy Vajna tévéjénél keres. Persze az interjúból ezúttal kimaradt, hogy a producer közpénzből építi a magyarországi médiabirodalmát – ez ilyenkor nem olyan fontos.

Kele János szerint a sportsajtó kontraszelektált. Amellett, hogy nehéz értelmezni ezt a meghatározást, ne feledkezzünk meg annak a mondásnak a fontosságáról, amely szerint nemcsak az a fontos, hogy mit mond, hanem az is, hogy ki mondja. És ugye emlékszünk még Bástya elvtárs örökbecsű mondataira: "Szerénység! Ne tömjénezze magát! Szerénység! Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység."

 

2
https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/37883/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Béla válasza: bejegyzésére 2017-05-04 22:41:51
Nyilvánvalóan nem célja a t. cikkírónak a megfogalmazott kritika megértése. Turkálás a másik zsebében, egy marék érvelési hiba, ezért igazán kár volt klaviatúrát ragadnia.
Válaszolok
Attila 2017-05-04 21:58:05
mellékelem saját véleményem https://www.youtube.com/watch?v=Cod7lHVVU9s
ferenczi attila
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?