Blogolj!

A MÚOSZ-nak fontosabb a Momentum Mozgalom, mint az újságíró

Új elnöke van a Magyar Újságírók Országos Szövetségének: az egykori Népszabadság újságírója Hargitai Miklós, akit a szervezet 34 tagja választott meg vezetőnek. Az új seprű már bele is kezdett a takarításba, egészen pontosan a Média Önszabályozó Testülethez fordult egy origós cikk miatt. Kiderült, ez egy klasszikus pótcselekvés, az ügynek semmi folyománya nem lesz. 

Történt, hogy az origo.hu oldalon megjelent egy cikk a Momentum Mozgalom alelnökéről Hajnal Miklósról, akinek az írás szerint sikerült a cégén keresztül 12 millió forintot eltüntetnie. Kovács András tényfeltáró írásával kapcsolatban egy dolgot érdemes megjegyezni: sem a mozgalom, sem pedig Hajnal Miklós nem kért helyreigazítást, így az abban foglalt összes állítást elfogadhatjuk igaznak. 

Nyilván, ha tévedés szerepelne a sorok között, akkor már javában ügyvédek bombáznák az újságírót és a szerkesztőséget is, de ennek nyoma sincs. 

Hargitai Miklósnak fontosabb a Momentum Mozgalom, mint az újságíró

No, de akkor jön a MÚOSZ és bedobja az igazi kamut: a Média Önszabályozó Testülethez fordult a cikk miatt. Már maga a testület is csodás. 

A Média Önszabályzó Testület a Kárpát-medencében működő újságíró szervezetek közös együttműködési testülete négy évvel ezelőtt alakult meg. A MÖT hatálya kiterjed a teljes magyar médiára; az önszabályozásnak a határon túli újságíró-szakmai szervezetek is részesei.

A fenti idézet egy korábbi cikkben szerepel és ugye büszkén írja a szervezet, hogy a hatálya kiterjed a teljes magyar médiára – most azt hagyjuk is és tekintsük mellékszálnak, hogy az egyik legnagyobb, de mindenképpen legaktívabb újságíró szervezet a DUE Médiahálózat nem tagja ennek a tesületnek. Nos az lehet, hogy hatálya van, de hogy hatása semmire sincs, azt maga Hargitai Miklós MÚOSZ elnök is elismerte egy nyilatkozatában. 

Mert ugye itt volt ez az origós cikk, amit a MÖT elé citált a MÚOSZ és már tárgyalás is volt.

„Igen, megtörtént az ülés, egy háromtagú tanács elé került az ügy" – mondta a Média 2.0-nak Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke. "Mivel a cikk szerzőjének a neve végül lekerült, ezért a szerzőt nem érheti baj, csupán elvi állásfoglalást szeretnénk.”

További idézet a cikkből Média 2.0 cikkéből: 

Hargitai elmondta, bár sok hasonló cikk jelent meg, a szerzőket nem tudják felelősségre vonni, ez csak akkor történhetne meg, ha tagjai lennének a MÚOSZ-nak.

Vagyis az elnök is elismeri, hogy semmi értelme nem volt annak, amit csináltak. Talán joguk sincs olyan cikkel kapcsolatban vizsgálódni, amelynek szerzője nem tagja az elöregedő szervezetnek. 

Hargitai a cikkben megjegyzi, hogy nem érti miért tűnt el az origo cikk szerzőjének a neve az írásról. Segítünk – bár, ha komolyanvenné magát az elnök, akkor ennek ő is utánajárhatott volna. A helyzet az, hogy Kovács András és családja komoly beszólásokat, szinte fenyegetéseket kapott, így jobbnak látták, ha leveszik a nevét. 

A MÚOSZ nem az újságírót akarta megvédeni a támadásoktól, hanem a Momentum Mozgalom alelnökét szeretné mosdatni. 

Mindent értünk. 

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/36598/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?