Blogolj!

Heti hetes – ezt is kinyírta a kormány?

teo

Lassan a kereskedelmi televíziózásban is lezárul a rendszerváltás, hosszú vergődés után lekapcsolják a lélegeztetőgépről a Heti hetest. A műsor 1999 szeptemberében indult el az RTL Klubon, 2012-ben átköltözött az RTL II-re, izzadtságszagúan próbálva tartalommal megtölteni a heti egy adást. 1999-től jó pár színész, színésznő, közéleti szereplő fordult meg a – ha Orbán volt a miniszterelnök – kormánykritikus Heti hetesben. 

A hivatalos indoklás szerint a műsor elfáradt, nem haladt a korral, nézettsége elapadt, meg kellett hozni ezt a döntést. Egyesek viszont különvéleményen vannak. A megszűntetés most nyilván jó ürügy, hogy felfelé tekerjék a hangerőt az összeesküvést vizionáló károgók, és beillesszék a Népszabadság vélt kormányközeli beszántásának sormintájába. Hogy igazuk van? Aligha. 

A műsor indulásakor üde színfolt volt, a formátum Magyarországi ismeretlensége miatt újszerűen hatott, szerették a nézők. Az akkor még a zenitükön éppen csak túleső, mérsékelten humoros figurák között jól működött a kémia, még akkor is, ha sokszor nem lehetett egyetérteni velük – az összhatás szórakoztató volt, jól hozta a nézettséget. 

De mi lett a baj? Az, hogy eltelt azóta 18 év. 

A korral pedig képtelenek voltak haladni. A műsor szerkezete nem változott, noha próbálták cserélni a szereplőket, rendre súlytalanabb figurák kerültek be, az alapemberek pedig teljesen beleszürkültek. Az egész műsor kiszámítható kesergéssé vált, ami leginkább egy hosszúra nyúlt, vizuális „Jónapot Bolgár úrrá!” változott, amit nézve az volt az érzésünk, mint ha egy párhuzamos valóságot elemeznének. Erre már senki nem volt kíváncsi, én is unnám, ha miden nap tökfőzeléket ennék. El is indult a zuhanórepülés. 

Az RTL-t kormánypártisággal nehéz lenne vádolni, nyilvánvalóan mindent megtettek, hogy a felszínen tartsák a műsort és egyébként a 18 év tőlünk nyugatabbra is egy megsüvegelendő teljesítmény. De ők sem hülyék, hiába próbáltak végül frissíteni, pénzt beletenni, ha a formátum elfárad, előveszik a kockásfüzetet, osztanak, szoroznak. Ha az előjel mínuszos, lépnek.  Hát mínuszos lett. Ez az úgynevezett piaci alapú működés, a pragmatikus megfontolás, amit egyébként kormánykritikáikban rendre számon kértek a műsorban. Tudomásul kell venni. 

Jó volt, szép volt, elég volt, el kell engedni. Így működik a piac egy jogállamban.

Hetes nélkül jönnek a hetek.

Címkék: Heti Hetes, RTL Klub
https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/34514/pics/14880404144871759_800x600.jpg
Heti Hetes,RTL Klub
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?