Blogolj!

Tragédia a médiában

Kecskés István

Az olaszországi tragédia uralja a hazai médiát szombat reggel óta. Kicsit átnézve az események hazai közlését találkozhatunk néhány furcsasággal. Az alábbiak természetesen nem ítéletet mondanak, egyszerűen csak tényeket gyűjtöttünk egy csokorba a események kezelésével kapcsolatban. Talán tanulságos ez is. 

Tragédiára ébredt az ország szombaton, amikor elöntötte a világhálót a hír, amely arról számolt be, hogy Olaszországban balesetet szenvedett egy magyar autóbusz, amelyen többségében egy budapesti gimnázium tanulói utaztak. Néhány órával később kiderült, hogy tizenhatan életüket vesztették.

Szörnyű.

Ami pedig mindeközben, illetve ezt követően a médiában történt szintén elég szomorú. Nyilván minden szerkesztő más és mindenkinek más a vérmérséklete, de azért vannak bizonyos alapelvek, amikhez ragaszkodnunk kellene. 

A számottevő magyar hírportálok közül elsőként a 24.hu számolt be a baleset tényéről szombat reggel hat óra után néhány perccel:

Egy órával a 24 és a blogstar után az indexre is felkerült a hír. 

Ugyanaz a cím. Szóról szóra. Még a szerencsétlen "balesetezett" szó is. Érthetetlen. Na nem a szó, hanem hogy a ctrl+c ctrl+v megoldás működött ebben az esetben. Aztán persze ezzel együtt elkezdődött a portálok és az egyéb csatornák egymásra licitálása, mindenki exkluzívabb akart lenni a másiknál, ami persze érthető, hiszen ez egy ilyen világ, de van ugye a jó ízlés és a szakmai alapelvek. 

Az ansa.it nem sokkal szombat reggel nyolc után megjelentetett egy képet a baleset helyszínéről. Ezt: 

A kiemelt képaláírásban jól látható a "d'archivio" szó, amiről csekély – semmi! – olasz tudással is kikövetkeztethetjük, hogy arra utal ez bizony egy korábbi felvétel. 

Ellenben az indexen: 

A képaláírás: "Diákokat szállító magyar busz halálos balesete Olaszországban, Verona közelében". 

A 24: 

Itt sem jelent meg semmi arról, hogy ez egy illusztráció, vagy éppen archív kép, csak a sokkolás számított. 

És akkor felkerült a világhálóra az első videó az eseményekről. Örök dilemma, hogy az ilyen felvételeket szabad-e közölni, vagy sem. Ez az eset talán az, amikor nem szabad, hiszen családok, barátok aggódtak a gyerekekért több száz kilométerre a baleset helyszínétől. Az origo úgy döntött, hogy megmutatja a videót. 

"Így lángolt a magyar diákok busza" – mintha valami látványosságról számolna be. Az eszébe sem jutott a szerkesztőnek, hogy jónéhányan aggódnak a baleset helyszínétől több száz kilométerre a szeretteikért, a barátaikért, akikről nem tudják, hogy mi történt velük pontosan. Tegyük hozzá: a portál később korrigálta a címet és egy 18-as beléptetőkaput is tett a videó oldala elé. De ezzel együtt is bemutatta az oldal – többekkel együtt – élő emberek haláltusáját. 

Arról, hogy mi mindenről számolt be olaszországi forrásunk a magyar médiamunkások viselkedésével kapcsolatban egy másik oldalunk már beszámolt, így azt most nem hoznám elő, amúgy is volt esemény itthon a továbbiakban is bőven. 

Szombat este lekerült a Duna TV és a Duna World műsoráról a Dal 2017 aktuális fordulója, helyette komolyzenei összeállítás és a Hét év Tibetben című film ment. Vasárnap ugyanígy tett a Super TV2, amikor a Sztárban Sztár + egy kicsi című zenés műsor helyett a Robin Hood egyik feldolgozását adta. Az ATV nem ezt az utat választotta: leadta a Sas kabaré aktuális részét. Lelkük rajta. 

A vasárnap Balog Zoltán miniszter számára sem volt könnyű. Az EMMI vezetője sajtótájékoztatót tartott és a következőket mondta: 

Szeretném a főigazgató úrnak külön is megköszönni a munkáját, Csató Gábor néhány napja vette át a szervezetnek a vezetését, úgyhogy ez valóban egy tűzkeresztség volt, ha lehet ilyet mondani.

Nem. Nem lehet ilyet mondani. Az emberierőforrás-minszterének meg pláne nem. 

Hétfőn reggel elmaradt a Reggeli Show a Rádió1-en, mert Sebestyén Balázsék úgy döntöttek, hogy a nemzeti gyásznapon nem hülyéskednek – felelős döntés volt. A napilapok pedig fekete gyásszalaggal a fejlécen jelentek meg. Kivéve a Bors és a Népszava. Természetesen ezek a lapok is kiemelten kezelték a tragédiát, csak másként emlékeztek. 

Ezt hozta a magyar médiában az olaszországi tragédia. Van min gondokodnunk ebben a tekintetben is. 

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/33357/pics/lead_800x600.png
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?