Blogolj!

Támogatja a rasszizmust a Facebook?

Furcsán működik az amerikai média – ezt nagyjából eddig is tudtuk, elég csak arra gondolni, hogy a Newsweek megelőlegezte Hillary Clintonnak a választási sikert és ki is nyomták a lapot az elnökjelölttel a címlapon, csak a lapzárta és a kiadvány utcára kerülése között volt egy választás, ami nem egészen úgy alakult, ahogy azt várták a szerkesztők.

Most meg az a probléma a tengerentúlon, hogy nem tudják meghatározni azt a cselekményt, amikor négy színesbőrű fiatal egy fehér kortársát alázza, ütlegeli és közben azt ordítják neki, hogy baszódjanak meg a fehérek. Az esettel kapcsolatban volt olyan, aki igyekezett fiatalkori csínynek, hülyeségnek beállítani az eseményt, de akadt olyan is, aki nem volt hajlandó megérteni, hogy ha a feketék azért vernek valakit, mert fehér, akkor az rasszizmus, fajgyűlölet.

Egy kép a videóból...

Vagy az is lehet – és ez a nagyobbik baj –, hogy pontosan értették, tudták miről van szó, de úgy gondolták, hogy a feketék nem lehetnek rasszisták. A Washington Post például cikkében csak a kilencedik bekezdésben írta le, hogy a támadók színesbőrűek, az AP nem is mindegyik hírébe írta bele, a CNN pedig inkább azzal foglalkozott, hogy a szülők hibáztak, mert rosszul nevelték a gyerekeiket.

Belegondolni is rossz abba, hogy ha mindez fordítva történik, akkor mi lett volna belőle. A feketék már javában az utcán tüntetnének, a liberális média pedig biztosan Donald Trump megválasztott elnök távozását követelné, mert mindenről ő tehet.

A másik érdekes dolog az egészben az, hogy az erőszakos cselekménysort az elkövetők élőben közvetítették a Facebookon. Azon az oldalon, amely azonnal "büntet", ha mondjuk fedetlen női kebleket tesznek az arra ingerenciát érző felhasználók és az is természetes, hogy ha valaki önkényuralmi jelképet oszt meg, arra is azonnal is lecsapnak – teszem hozzá igen helyesen. Ehhez képest a négy színesbőrű fiatal fél órán keresztül élőben közvetítette, ahogy válogatott trágárságok között aláz és ütlegel egy fehér fiatalt.

Fura, de úgy tűnik azért akad hiba a zuckerbergi mátrixban is.

 

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/33020/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?