Blogolj!

A tökéletes végszó

teo

Senki nem mondhatja, hogy Erdogan nem végez tisztességes munkát. A török elnök nem pihen, nyitva tartja szemét és szorgalmasan keresi a rést a pajzson.

A héten őrizetbe vették a Dogan Holding két befolyásos tagját: a cég első számú jogi tanácsadóját és egyik korábbi vezérigazgatóját. A Hürriyet című napilapot és a CNN Türk hírtelevíziót is birtokló Dogan közleménye szerint átkutatták a két férfi otthonát és magánirodáját is, de a hatósági fellépés a konszern és leányvállalatainak működését nem érintette. Ennek ellenére a tőzsde nem vette jó néven Erdogan lépését, így nyitáskor 10 százalékponttal esett a cég részvényeinek árfolyama. Ami pénzügyi szempontból egyáltalán nem elhanyagolható, már csak azért sem, mert a Dogan nem egyszerű médiacég, érdekeltségei vannak a pénzügyi-, energia- és idegenforgalmi szektorban is.

A cég – pontosabban annak vezetői – nem most kerültek először a célkeresztbe. A múlt hónapban a vállalat ankarai irodavezetőjét helyezték előzetes letartóztatásba egy terrorcsoport (vélt vagy valós) segítése miatt. Ugyan a Dogan Holdingot eddig hivatalosan nem vádolták meg, és a vállalat maga tagadja is, hogy bármilyen kapcsolat fűzné az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülenhez, aki az első perctől váltig tagadja, hogy bármi köze lett volna a nyár közepi, Erdogan-ellenes puccshoz, ráadásul azt ő maga is elítélt.

Persze ezeket a kijelentéseket kétkedéssel illik fogadni egy olyan embertől, akinek mozgalma ellen az FBI vizsgálatot indított, mert néhány az Egyesült Államokban található gülenista iskola Törökországból hoz olyan tanárokat, akiknek feladata a befolyásolható diákok azonosítása és a Gülen-mozgalom felé terelése. Valahol az első fejezetben szerepel ez a módszer a „Hogyan neveljünk jó terroristákatelképzelt kézikönyvben… Ezek mellett már csak smafuk az FBI részéről Gülen ellen vízumcsalások és szabálytalan pénzkezelés miatt indított eljárások .

Erdogan reakciói természetesnek vehetők. Rögtön az új év első napján ismét szembesülnie kellett Törökországnak a terrorizmussal, amikor egy fegyveres támadó 39 embert ölt meg és 69 embert megsebesített egy neves isztambuli szórakozóhelyen. Erre mi mást is mondhatott volna a török elnök, mint azt, amit hallani akarunk, amit mindannyian szeretnénk:

„Törökország addig küzd, amíg véget nem vet a terrorcsoportok és támogatóik által elkövetett mindenfajta támadásnak!”

Ez a tökéletes végszó.

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/33009/pics/14838597498674562_800x600.png
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?