Avar János a magyar South Park

Kecskés István

Továbbra sem csillapszik a Donald Trump győzelme feletti döbbenet. Mit arról már megemlékeztem, a Newsweeknél okozott némi problémát, hogy nem az országos esélyesnek tartott Clinton nyert, de ez semmi. A "Madam President" (ezzel a szalagcímmel jelent meg a Newsweek) botrány a rajzfilmiparba és bizony a magyar sajtóba is elért. 

Akik figyelik az immár 20. évadát taposó South Park című amerikai sorozatot, azok láthatták, hogy ez a szezon eddig teljes mértékben az elnökválasztársa épült. A coloradoi gyerekek cselekményébe beleírták Hillary Clintont, Donald Trumpot pedig a nemi identitását kereső– néha cserélő– Mr./Mrs. Garrison helyettesíti. A hazánkban is futó szériában Garrison tartott már botrányos beszédet, amiben beszólt a nőknek – ezt természetesen megfelelően karikírozták a szerzők, vagyis kétségünk sem lehetett arról, hogy ki mellett állnak a sorozat készítői.

Magyarországon minden csütörtök esténként kerül adásba a legújabb rész, vagyis ezen a héten a választás eredményének tudatában nézhettük az epizódot, amelyben Mr. Garrison először vissza akart lépni, majd végül mindenkit arra kért, hogy ne szavazzon rá. Aztán pénteken jött is a hír, hogy át kell írni a sorozat cselekményét – nem így gondolták… Vagyis eszükbe sem jutott, hogy Trump nyer. Ciki, de tipikus. 

No, de nézzük mi a helyzet itthon. A jelentős munkásőr felmenőkkel is rendelkező Avar János írt egy könyvet Hillary Clintonról. Az eredeti címe az volt, hogy "Madam President". Majd ezen némileg – tényleg csak egy kicsit, szinte nem is lehet észrevenni – változtatott a szerző: "Az elveszett elnökség" lett a végleges verzió.

Ez azért vicces. Nem, inkább szánalmas. Az is, hogy még mindig van, aki foglalkoztatja Avar Jánost, a Vasárnapi Hírek publicistáját – a lap amúgy részletet is közölt, az akkor még Madam President címet viselők kiadványból. Avar János hiteltelenné vált ismét. Pont olyan, mint egy amerikai rajzfilm. De a South Park legalább néha vicces. 

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/31653/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?