Blogolj!

Clintont címlapra tette a Newsweek

Kecskés István

Egy dolog biztos: a Newsweek című amerikai magazinból utcára került olyan példány, amelynek a címlapján Hillary Clinton mosolygott, mint az új amerikai elnök. Kellemetlen malőr, aminek sokféle magyarázata napvilágot látott az elmúlt napon. A helyzetet még az sem menti meg igazán, hogy Donald Trumpról is készült címlap ugyanebben az összevetésben. 

Az újságíró iskolákban általában az első órán hangzik el az az állítás, hogy az olvasót/hallgatót/nézőt nem érdekli, hogy miért van hiba a kiadványban/műsorban. Felesleges magyarázkodni, a hiba az hiba. Utólag már minden csak kifogás. 

A helyzet rém egyszerű, de közben irgalmatlanul bonyolult is és a taglalása végén kiderül, hogy miért ítélte halálra az internet a nyomtatott sajtót.

Több fontos tényező is akad. Először is az idő. Adott ugye az elnökválasztás időpontja, amit befolyásolni nehéz, ahhoz alkalmazkodni kell. Aztán ott van ugye a megjelenés időpontja, ami egy havi, vagy heti lapnál már évek, évtizedek óta fix és ehhez tartozik egy lapzárta is. Nos esetünkben ez a kettő nagyon közel került egymáshoz. Ilyenkor kézenfekvő megoldás, hogy kétféle címlapot kell gyártani. Viszont kinyomtatni a kétféle lapot sokezer példányban igencsak költséges megoldás. Az egyik magyarázat épp erről szól: a nyomda döntött és a Clinton asszonyt ábrázoló lapot nyomta ki, majd rohamtempóban elkezdte gyártani a másik verziót. Ugyanakkor mire ezt elkezdték addigra már néhány lap az utcára került a hibás verzióból. 

És mindjárt itt van az emberi tényező. Nyilván a jó megoldást kereste a nyomást és terjesztést intéző Topix Media, de nagyon nem találta el. Ezzel persze óriási költségbe verte magát és úgy tűnik, hogy viheti a balhét is. 

A harmadik fontos összevetője ennek a blamának pedig a nagyképűség és a gőg. Mert bizony amerikai portálokon olvasható olyan is, hogy Clinton asszony volt a toronymagas esélyes és el sem tudták képzelni, hogy ne ő nyerjen. Ilyen a médiában nincs, hiszen mint a mellékelt ábra is mutatja bármi előfordulhat. 

Ugyanakkor a helyzet nem egyedi. Itthon is volt már hasonló eset, amikor a 444 megírta a cikket nyáron Hosszú Katinka 200 háton szerzett olimpiai aranyáról, de aztán az úszó "csak" második lett, ám egy hiba miatt a közösségi oldalon a portál úgy osztotta meg a cikket, hogy a cím ezüstről, a bevezető pedig aranyról szólt. 

Visszatérve a Newsweekre: szerencsés az, akinek Clintonos címap jutott az újságárusnál, mert ezt a blamát még tanítják majd a sajtótörténet részeként, vagyis az elhibázott lap igazi kincs. Ami pedig igazán cikivé teszi a helyzetet az az, hogy a lap egyáltalán nem kedveli Donald Trumpot. A bejegyzés írása közben éppen így fest a Newsweek online kiadásának címlapja – ebből leszűrhetjük, hogy nemcsak a blama miatt nem örülnek a szerkesztők Trump győzelmének. 

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/31618/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?