Blogolj!

’56-os tesztet indított a DUE Médiahálózat

Háromfordulós vetélkedőt indít 56 kérdés ’56-ról – Nagy Diák ’56-os Teszt címmel a DUE Médiahálózat, a diákújságíró egyesület. Az első, online fordulóba augusztus 28-ától október 23-ig lehet bekapcsolódni. Az egyedileg fejlesztett kvíz feladványaival a 14-24 éves korosztály tesztelheti történelmi, irodalmi, sport- és sajtótörténeti ismereteit az emlékév alkalmából. A vetélkedő végén a három legeredményesebb diák jutalmat kap.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a középiskolás és főiskolás, egyetemista korosztálynak indít szórakoztató, ugyanakkor ismeretterjesztő vetélkedősorozatot a DUE Médiahálózat, a diákújságíró egyesület. Pontosan 56 nappal a nemzeti ünnep előtt, vagyis augusztus 28-án, vasárnap indult az 56 kérdés ’56-ról – Nagy Diák ’56-os Teszt című vetélkedősorozat.

Az első forduló az interneten zajlik a http://56kerdes.hu/ honlapon. A résztvevő fiatalok különböző nehézségű történelmi, irodalmi, kulturális, sport- és sajtótörténeti kérdéseket kapnak egy feleletválasztós teszten, és minden válaszra fél perc áll a rendelkezésükre. A teszt végén a honlapon és e-mailben is megkapják a fiatalok, hogy mik voltak a jó megoldások és azt is, hogy miket kellett volna bejelölniük a helytelen válaszok helyett. Így a játékos vetélkedővel bővíthetik az ismereteiket, tudásukat. Az 56 kérdés ’56-ról – Nagy Diák ’56-os Teszt első fordulójából a legrövidebb idő alatt a legjobb eredményt elérő 560 diák jut tovább.

A továbbjutó fiatalok október 30-án az 1956-os események egyik kiemelt helyszínén, a BME Központi épületének nagyelőadójában, a Műegyetem rakparton közönség előtt, élő, interaktív középdöntőben mérik össze a tudásukat. Az oktatásban is használt Kahoot-játékhoz hasonlóan az 560 diák az okostelefonjával csatlakozik a központi szerverhez, így a kérdéseket és a versenyzők válaszait, pontszámait a nézők kivetítőn követhetik. A könnyebb és nehezebb feladványok között a játékosok szusszanhatnak egy kicsit, ugyanis a vetélkedő szüneteiben a színpadon az ’56-os emlékévhez kapcsolódó programokkal, irodalmi előadásokkal, film- és zenei részletekkel szórakoztatják a közönséget. A középdöntőből az 56 legeredményesebb és leggyorsabb diák jut tovább a döntőbe, amelyet a közönség ugyancsak a kivetítőn követhet nyomon a helyszínen. Az 56 kérdés ’56-ról – Nagy Diák ’56-os Teszt című vetélkedősorozat végén három győztest hirdetnek, akik egy-egy értékes tabletet vihetnek haza.

A DUE Médiahálózat – a diákújságíró egyesület célja, hogy bővítse a 14-24 éves korosztály ismereteit az 1956-os forradalomról. A diákok visszajelzései szerint ugyanis a közoktatásban a II. világháború utáni korszak történelme és irodalma nem kapja meg a megfelelő figyelmet, mert többnyire az egyes tanulási szakaszok végére esnek, és alig marad rájuk idő. A szervezők reményei szerint a Nagy Diák IQ-teszthez hasonlóan ez a kvíz is több ezer fiatalt mozgat meg országszerte, akik játék közben új ismereteket szerezhetnek az 1956-os forradalomról, az azt követő időszakról, a korszak hangulatáról, művészetéről. A programot az 1956-os Emlékbizottság támogatja.

A teszt elérhetősége: http://56kerdes.hu/ 

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/29841/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?