Blogolj!

A New York Times méretes hazugsága a tokajiról

A tokaji borvidékről és a tokaji borokról közöl méretes cikket a New York Times. Az írás oly sok szépet és jót zeng a „királyok boráról és a borok királyáról”, hogy az embernek rögvest kedve támad meginni belőle néhány pohárkával. A szerző (és a szerkesztő) erre is gondolt, az írást térkép és príma itiner egészíti ki. Utóbbiból kiderül, miként is közelíthető meg Kassa az Austrian Airlines jóvoltából Bécsből, a Wizz Air járatával Londonból, a Czech Airlines révén Prágából, Pozsonyból és Kijevből.

Ja, mert ha még nem esett volna szó róla, a liberális amerikai lap egyébként professzionálisan elkészített PR-anyaga a szlovákiai Tokajt és a szlovákiai tokajit énekli meg. S nem véletlenül, hiszen a cikket egy pozsonyi zsurnaliszta, Miroslava Germanova jegyzi, aki rendszeres szerzője a NYT-nak.

Nem is lenne ezzel semmi baj, ha Germanova nem csak úgy fél fogról vetné oda, hogy a szlovákiai Tokaj hajdan a Magyar Királyság része volt, s ezzel nem zárná rövidre a magyar Tokaj kontra szlovákiai Tokaj problematikát. Pontosabban annyit azért megjegyez, hogy a szorgos szlovák borászok a kommunista Csehszlovákia kimúlását elhozó bársonyos forradalom óta kitartó munkával igyekeznek kiemelni a magyar Tokaj és a magyar tokaji árnyékából a szlovákiai Tokajt.

Szó se róla, nem is eredménytelenül, igaz, ehhez azért egy kis „trükköt” is bevetett a jó szomszéd. Történetesen elbitorolta a Tokaji borvidék elnevezést, és e megtévesztő manőverben partnere volt Brüsszel, közelebbről a luxembourgi Európai Bíróság is. A jeles testület 2014-ben teljes egészében elutasította azt a fellebbezést, amelyet a magyar fél a Törvényszéknek a szlovák tokaji borok európai nyilvántartásba vételének módját helybenhagyó 2012-es ítéletével szemben nyújtott be. Budapest a „Vinohradnícka oblast Tokaj” (Borvidék Tokaj) eredetmegjelölés Európai Bizottság általi bejegyzését kifogásolta, arra hivatkozva, hogy egy 2009. június 30-án elfogadott szlovák jogszabályban a „Tokajská,Tokajské,Tokajský vinohradnícka oblast” (Tokaji borvidék) megjelölés szerepelt.

Könnyen belátható: Magyarország számára azért lenne fontos a különbségtétel, hogy a névhasonlóság alapján ne lehessen összekeverni a Magyarországon és Szlovákiában előállított tokajikat. Egy bevezetett márkanevet minden erővel védeni kell a jogosulatlan névhasználóktól, különösen, ha a két országban a tokaji borok készítésének feltételei földrajzi, éghajlati okokból messze nem azonosak, ráadásul a kedves szomszéd meglehetősen nagyvonalúan kezeli a történelmi borvidék ottani határát.

Volt azért rá példa, hogy az efféle küzdelem az unión belül eredménnyel zárult: Franciaország (az elzászi Tokay) és Olaszország (Friuli-Venezia-Giuli tartomány Tocaija) 2007 óta nem használhatja a Tokajihoz hasonlító nevet.

Szlovákia azonban vidáman tokajozhat, s talán nem véletlen, hogy épp az Egyesült Államokban reklámozza ily elszántan saját portékáját, ahol névhasználat megszerzett, személyes jognak minősül, vagyis azt az állam sem korlátozhatja.

Így készülhet Kaliforniában is Tokay néven bor.

 

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/29559/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?