Blogolj!

Melyik csatornára került a Premier League?

teo

Sokan fordultak hozzánk üzenetben, hogy melyik magyar csatornán láthatják majd a Premier League mérkőzéseit az előttünk álló szezonban.

Nos a helyzet nem egyszerű – jelenleg egyetlen tévétársaság sem birtokolja a jogokat. A DigiSport szerződése 2016 nyarán lejárt, így most lehetősége van minden érdeklődőnek, hogy megszerezze az egyik legértékesebb csomagot. Három évvel ezelőtt a csatornát működtető cég a hírek szerint 25 millió eurót, azaz akkor 7,8 milliárd forintot fizetett a jogokért – vélhetően a román és a magyar csatornáiért összesen. Ez már akkor is elmebeteg összegnek tűnt, mert hiába érvényes három évre a jog, kizárt, hogy a hirdetésekből, illetve a kábeltévé előfizetési díjakból visszajöjjön egy ekkora összeg. Ellenben sokan idegesek voltak ettől, hiszen például a UPC csatornakínálatában nem szerepelt egyik DigiSport sem, így sokan évek óta nem láttak otthon angol bajnokit.

Idén februárban a Premier League hivatalos honlapján bejelentette, hogy megkötötték az újabb három éves megállapodásokat és a közvetítési jogokat a közép- és kelet-európai térségben az International Management Group szerezte meg. A cégnek azonban nincs egyetlen csatornája sem, vagyis mindenképpen tovább kell értékesítenie a jogokat.

Ez azt jelenti a sportcsatornák számára, hogy van esély megszerezni a csomagot, de egyben azt is feltételezhetjük, hogy alaposan felment az amúgy is drága portéka ára. A hírek szerint például a Digi megpróbált megegyezni a céggel, de a megegyezés közelébe sem sikerült jutnia.

A sporttelevíziók piaca átalakulóban van, hiszen nem is olyan régen jelentette be a TV2 csoport, hogy csatornát kíván indítani ebben a tematikában, vagyis újabb érdeklődő jöhet az angol bajnokik közvetítési jogáért.

Nézzük mi a helyzet a lehetséges érdeklődőkkel.

DIGISPORT

Egyszer már nem sikerült megegyeznie az IMG-vel. Ráadásul már nem is érdeke igazán a drága csomag megszerzése, mert új előfizetéseket már nem nagyon hoz majd. Valószínűleg lemond majd erről a presztízs beruházásról. Ugyanakkor, ha a TV2 kivár, akkor lehet, hogy egy évig még a Digin maradnak a meccsek.

M4SPORT

Bár jól mutatna a portfólióban az NB I, a Bajnokok Ligája és a Forma-1 mellett az angol bajnokság, de kevés az esély arra, hogy beszálljon a küzdelembe. A csatorna programjában egyszerűen már nincs hely az angol bajnokik számára. Ráadásul a csatorna a magyar sport népszerűsítését tűzte a zászlajára.

EUROSPORT

A csatorna korábban közvetített angol bajnokikat, de vélhetően nem fizetnek ki milliárdokat a Premier League visszaszerzésének érdekében. Ráadásul az angol bajnokság első fordulója még az olimpia idejére esik, így nehéz lenne a programba illeszteni a nyitó kör találkozóit.

SPORT TV

Szinte kizárt, hogy valamelyik csatornáján angol élvonalbeli meccset lássunk. Az adókat működtető cég fegyelmezett gazdálkodásába nem fér bele egy ekkora kiadás.

TV2 CSOPORT

Óriási kérdőjel. Andy Vajna nyilván ki tudja fizetni a kért összeget és biztosan ki is akarja, hiszen nagy dobás lenne, ha azonnal egy angol bajnoki közvetítéssel indítaná az új csatornáját. Na de miről beszélünk? Egyelőre nincs a TV2 birtokában sport tematikájú adó. Van ugye a TV2 és a SuperTV2. Könnyen lehet, hogy utóbbin indul majd el az angol bajnokság, aztán majd átkerül minden az új adóra, ha az elindul. 

Vagyis egyelőre nincs válasz a kérdésre. Egy dolog biztos: augusztus 13-án, szombaton, 13.30-kor a Hull–Leicester City meccsel elkezdődik a szezon. 

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/29059/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?