Blogolj!

Szerkesztett szabadság?

teo

Az ember nem gondolná, de akár még a Facebooknak is lehetnek problémái azzal, hogy önmagát, mint médiavállalkozást hova helyezze a palettán. Szolgáltató, amely összegyűjti az embereket, vagy szerkesztőség, amely némileg tematizálja a tartalmakat. Az első verzió talán túl naív elképzelés, hiszen nem gondolhatjuk komolyan, hogy egy dollármilliárdokból felépített netes cég jószolgálati missziót végez és csak úgy teret ad mindenkinek, aki valamilyen ügyben meg akar nyilvánulni.

Hogy a Facebook egy nyereségorientált vállalkozás az nem is lehet kérdés. Ennek legélesebb példája az oldalak helyzetének átalakítása. Korábban ugye minden, a felhasználók által létrehozott oldal összes bejegyzése bekerült a hírfolyamba. Ma már annak érdekében is pénzt kell megmozdítani, hogy a létrehozott oldalak eljussanak a felhasználókhoz, a megosztott tartalomra pedig ugyanez igaz. Lényegében csak fizetett hirdetésekkel lehet a Facebook felhasználók szeme elé kerülni. Ez pedig már eleve egy szerkesztési elv, amely szerint az az oldal, amely mögött van pénz nagyobb tömegeket érhet el, mint egy olyan, amelyik mögött nem áll támogató.

Most viszont még ennél is durvább dolgokról cikkeznek a tengerentúlon: a cégtől távozott alkalmazottak arról nyilatkoztak, hogy a Facebook politikai alapon válogat és általában a konzervatív tartalmakat sorolja hátra a „trending topics” szakaszban. Ez, az egyelőre csak az amerikai felhasználók által elérhető felület gyűjti össze azokat a megosztásokat, amelyek népszerűek és az USA-ban komoly érdeklődésre tarthatnak számot.

A Facebook közleményt is adott ki az ügyben, amelyben arról volt szó, hogy a Trending szerkesztését egy program végzi. A közösségi oldalt működtető cégtől távozó alkalmazottak szerint azonban ebbe rendszeresen belepiszkálnak és a munkatársak kidobálják a jobboldali portálok tartalmait. Ellenben, még a kevésbé népszerű liberális megosztások mindig a lista elején szerepelnek.

A hír amúgy most azért is kap nagy figyelmet az Egyesült Államokban, mert éppen elnökválasztási kampány van és egyáltalán nem mindegy, hogy a világ egyik legnagyobb internetes vállalkozása miként szűri a tartalmakat. A republikánusok felháborodtak, a demokraták pedig bagatelizálják az esetet.

A helyzet egészen érdekes. Egy pillanatig sem fordul meg az ember fejében, hogy Mark Zuckerberg konzervatív elveket vallana. Ha valaki látta a róla, illetve a Facebook kitalálásáról készült filmet, akkor nagyjából tökéletes jellemrajzot kaphatott Zuckerbergről. Bevallom egyáltalán nem lepne meg, ha igazak lennének a cenzúráról, az irányított megosztásokról szóló hírek. Ez csak azt igazolja, hogy az a Facebook felhasználó jár jól, aki óvatosan és fenntartásokkal közeledik az oldalhoz.

Valamint választ is adhat a kérdésre: a Facebook médiavállalkozás, amely bizonyos szinten szerkeszti a szabadságot. Csak halkan jegyezzük meg: 2018-ban Magyarországon is választások lesznek.

 

https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/27242/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?