Blogolj!

2015 a magyar médiában 3. rész

teo

A 2015-ös év végéhez közeledve úgy gondoltam, hogy ideje lenne röviden összefoglalni azon fontosabb eseményeket és témákat, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolták idén a magyar médiára. A rövid összeállításban a gazdaságtól kezdve, a sporton át a politikáig minden szerephez jut majd. A sorozat első része itt, a második pedig ezen a linken érhető el. A mostani bejegyzés júliustól szeptemberig mutatja be a főbb történeteket.

Bár sem olimpia, sem foci-vb nem volt, azért 2015 nyara sem maradhatott sporthírek nélkül. Július 18-án indult el a közmédia legújabb, M4 Sport névre keresztelt csatornája, mely egésznapos sportközvetítésekkel és a magyar sportolók sokrétű bemutatásával indokolta létjogosultságát. Nem sokkal később már jöhetett is az első nagy sportesemény (nyilván nem véletlenül alakult így), mert július 24. és augusztus 9. között rendezték meg Kazanyban a Vizes vb-t. A magyar csapat a versenyt 3 arany, 3 ezüst és 4 bronzéremmel zárta, melynek köszönhetően nyolcadik lett az összesített éremtáblázaton. A csatornának ez azonban csak a bemelegítés volt, hiszen jövő nyáron a franciaországi foci-eb és a riói olimpia állítja majd kihívások elé a szerkesztőket és a műsorvezetőket egyaránt.

Közszolgálati sportcsatorna

A sportsikerek ellenére természetesen a bevándorlók kérdése uralta a médiát ebben az időszakban is. A főváros augusztus 8-án nyitotta meg az első tranzitzónát a Keleti Pályaudvarnál, melynek köszönhetően immáron Budapest lakosai is szemtől szembe találkozhattak azzal a problémával, amely korábban csak hellyel-közzel ért el hozzájuk a határ menti hírekből. A kormány a napi több ezres bevándorlószám tarthatatlanságára hivatkozva úgy döntött, hogy kerítést épít a magyar-szerb határon. Ezzel az intézkedéssel ismét kicsapták a biztosítékot a “minden ember jó és ezért fogadjuk be” állásponton elhelyezkedő baloldali médiánál, akik innentől szabadon idézték meg a vasfüggönyt és a berlini falat, bár azoknak az aktuális helyzethez semmi közük nem volt. A kerítés építése szeptember 14-én este fejeződött be, melynek hatására másnap reggeltől határzár lépett érvénybe az ország déli határán, Szerbia felé. A migránsok útvonalának elterelésével kicsit a téma is vesztett lendületéből, hiszen az emberek már nem tapasztalták a helyzetet a mindennapjaikban, annak ellenére, hogy a kérdés Európára nézve ugyanúgy fennállt, mint a kerítés felállítása előtt.

Szeptember 18-án újabb gyöngyszemmel gazdagodott a magyar online média, hiszen elindult a G. Fodor Gábor vezette 888.hu. “A három nyolcas”, mind megjelenésében mind stílusában új színt vitt a konzervatív körökbe, miközben amolyan anti-444.hu-ként pozícionálták magukat.

Velük van az erő?

Az ősz eleje nem hozott különösebb izgalmakat a televíziós piacon. Az RTL Klub úgy döntött, hogy piacvezető pozíciójának köszönhetően több saját gyártású tartalommal jelentkezik, míg a TV2 igyekezett tartani a lépést a konkurenciával, többnyire sikertelenül. A legjobb műsor azonban ennek ellenére is hozzájuk kötődik, hiszen szeptember 27-én elindult a Sztárban Sztár harmadik évada, amely kétségkívül a legszórakoztatóbb produkció volt már a korábbi évek folyamán is. A készítők (szerintem) nagyot hibáztak azzal, hogy elengedték Hajós Andrást, akinek a helyére az ilyen közegben nem túl otthonosan mozgó Havas Henrik került. A műsor ezáltal kicsit laposabb lett, de a magukból hülyét csináló hírességek mindig is érdekelték a magyar nézőket, így nem csoda, hogy a TV2 sorra zsebelhette be a hét legnézettebb műsoráért járó (valóságban nem létező) elismerést.

Folytatása következik!

Címkék: 2015, m4, menekült, tv2
https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/23332/pics/lead_800x600.jpg
2015,m4,menekült,tv2
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?