Blogolj!

2015 a magyar médiában 2. rész

teo

A 2015-ös év végéhez közeledve úgy gondoltam, hogy ideje lenne röviden összefoglalni azon fontosabb eseményeket és témákat, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolták idén a magyar médiára. A rövid összeállításban a gazdaságtól kezdve, a sporton át a politikáig minden szerephez jut majd. Az összeállítás első része itt olvasható. A mostani, második részben áprilistól júniusig tekintjük át az eseményeket.

Az előző hónapoktól eltérően ezt az időszakot nem az egyes botrányok uralták, hanem átfogóbb témák mentén dolgozhatott a sajtó. Az egyik ilyen, a március 15-től érvénybe lépő vasárnapi zárva tartás volt. Mivel az intézkedés sokakat megosztott, így a kormánnyal szemben elhelyezkedő médiumok könnyen kihasználhatták ezt, és tarhatták fenn a kormányellenes hangulatot a téma segítségével. Sorra jöttek a gazdasági és jogi szakértők, munkaadók, a munkavállalók képviselői, politikusok és az “utca embere”, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a kérdésben. Az ATV-ben pedig már megszámolni sem tudtam, hogy hányszor hangzott el a “népszavazás” szó Kálmán Olga szájából.

Zárva!

A másik egyre fontosabbá váló téma a menekült/migránskérdés volt. Az első hullámot még az év elején érkező koszovóiak jelentették (ki emlékszik már arra…), ám az évnek ebben az időszakában nyilvánvalóvá vált, hogy a probléma nem szűnt meg, és a Közel-Kelettől Afrikán át Ázsiáig mindenhonnan emberek tízezrei érkeznek Európába. A kormány egy erősen megkérdőjelezett nemzeti konzultációval, illetve egy plakátkampánnyal hívta fel magára a figyelmet, mely ismét témát szolgáltathatott a médiának. A sajtó többsége ekkor még erősen a befogadás pártján állt, és azt hangsúlyozta, hogy ez valójában csak egy álprobléma, amit a Fidesz azért talált ki, hogy a valós ügyekről és népszerűségének csökkenéséről elterelje a figyelmet. Azt hiszem nem szükséges kommentálni, hogy igaza volt-e itt a mindentudó médiának.

Persze nem lennénk magyarok, ha legalább egy botrány nem jutott volna erre az időszakra is. A történetet ezúttal a TV2 szolgáltatta, ahol az Éden Hotel című műsor április 24-én adásba került epizódjában a Gábor nevű szereplő erőszakosan viselkedett partnerével, Nórival. A történet nagy felháborodást váltott ki, hiszen egyrészt a csatorna munkatársai az egyértelmű események ellenére sem léptek közbe a helyszínen, másrészt pedig a forgatás után több hónappal simán adásba kerülhetett az anyag. A TV2 némi mismásolás után bevallotta hibáját, a bűnösöket megrovásban részesítették és az élet ment tovább. Persze a főszponzor is felfüggesztette támogatását, majd egy enyje-benyje után természetesen maradt a csatornánál. Az eseménynek legalább annyi hatása volt, hogy kicsit több szó eset az erőszakról, amely valóban egy súlyos társadalmi probléma korunkban.

Éden Hotel?

A korábbi hírekkel ellentétben nem indult via.hu néven a kormánypárti hírportál. Később kiderült, hogy a projekthez Habony Árpád nevét is tévesen kötötték, bár az olvasottság szempontjából nyilván jót tett az ezzel foglalkozó cikkeknek. Új oldalról azért beszámolhatunk, hiszen júniusban elindult az ezen blognak is helyet adó blogstar.hu, melyet az alapítók azzal a céllal hoztak létre, hogy konkurenciát támasszanak a blogoldalak között egyeduralkodó blog.hu-nak.

Folytatása következik!

Címkék: 2015, tv2
https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/23320/pics/lead_800x600.jpg
2015,tv2
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?