Blogolj!

Lázár János one man show-ja

teo

Legelőször is leszögezném: nem szeretem különösebben Lázár Jánost. Egyrészt van egy (számomra bicskanyitogató) stílusa, ami sosem tudta szimpatikussá tenni. Ahogyan nyilatkozott bizonyos kérdésekről az sokszor jobban feldühített, mint amikor Kálmán Olga ezredszer is 10 percen át tesz fel egy kérdést (=mondja el a saját véleményét). Másrészt tökéletesen megtestesíti azt a "politikusi típust" is, ami miatt sokan kiszerettek a jelenlegi kormányból: sokmilliós lakás a gyerek nevén, zűrös ügyek keresztülvitele (trafikok, földtörvény), saját bajtársainak hátbatámadása a sajtón keresztül (L. Simon, Schmidt Mária).

Azonban van valami, amit nem lehet elvenni a miniszterelnökség vezetőjétől. Ez pedig az a zsenialitás, amivel a média bármely képviselőjével bánik. Nézem ugyanis a több órás heti sajtótájékoztatót, vagy akár a rendkívüli bejelentést a magyar-román focimeccsnek beharangozott lébecolás közepén, és feltűnik valami: Lázár János alig néz a papírjaiba. Ez nem kis dolog, nagyon kevés politikus képes erre, pláne több órán keresztül. Végképp nehéz úgy, hogy nem a sarki bolt árairól beszél az illető, hanem a kormány álláspontját tárja a teljes magyar sajtó elé a legfontosabb ügyekben. És bárki megmondhatja, hogy bármilyen közlés sokkal áthatóbb, ha az ember közben a másik szemébe néz. Ő pedig ezt remekül csinálja.

Kisujjból jön...

De nem csak saját szónoklatánál alkot maradandót. A kérdésekre azonnal, akadozás nélkül és a kormány álláspontját sosem áthágva tud válaszolni. Ha meg nem akar, azt is megoldja valamilyen frappáns átkötéssel (nem véletlenül ment politikusnak). Fűszerezi mindezt némi humorral vagy épp keménységgel, amit egyrészt idézni lehet, másrészt az esti híradónak is jó anyagot nyújt. Érezteti fölényét az újságírókkal szemben, de a sajtó munkatársaival mindig tisztelettel beszél, ami szintén megkerülhetetlen a jó kapcsolat kialakításánál. Márpedig, ha valami hiányzik a legtöbb magyar politikusnak, az a sajtóval való jó kapcsolat. Anélkül pedig nehéz fennmaradni manapság.

Még egyszer leszögezem: nem vagyok Lázár János rajongó. Mégcsak Fidesz-fan sem. De azt mindenképpen elismerésre méltónak tartom, ha egy közszereplő képes normálisan, már-már élvezhetően tájékoztatni a médiát, s ezen keresztül a lakosságot. Mindezt teszi egy szinte miniszterelnökinek mondható kiállással. Bár remélem, oda azért nem jutunk el egyhamar...

Címkék: lázár jános
https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/20222/pics/lead_800x600.jpg
lázár jános
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?