Blogolj!

Robbie Williams és a magyar média

teo

A Sziget Fesztivál szervezői nagyot kockáztattak azzal, hogy a karriere csúcsát már elhagyó, azonban még mindig rendkívül népszerű angol énekesre, Robbie Williamsre költötték a legtöbb pénzt az idei rendezvényen. A húzás úgy tűnik bejött, hiszen telt ház, 80 ezer ember bulizott a legsikeresebb brit szólóelőadó dalaira. Másnap ezen felbuzdulva persze beindult a magyar internetes sajtó is...

A média sokszínűségét mindig dícsérni illik. Fontos a szólásszabadság, az, hogy mindenki el tudja mondani a véleményét, az olvasó pedig eldöntheti, hogy melyikkel tud jobban azonosulni. Ez a különböző kritikák esetében különösen szépen megmutatkozik, amire jó példa a már emlegetett tegnapi koncert. Az alapvetően két táborban élő magyar sajtót ugyanis sikerült teljesen új vonalak mentén felosztania.

A pozitív oldalra került ezúttal a nol.hu, a mandiner és nagyobb részben az origo is. Itt egyöntetűen megfogalmazódott a vélemény, miszerint a koncert jó volt, megkapták, amit vártak és különben is, a világ valaha volt egyik legsikeresebb énekese lépett fel nálunk, akihez hasonló show-t nem sokan tudnak ma adni, pláne nem Európának ezen a felén. Itt érdekes mód elmaradt a magyaros kicsinyesség (amiből se a népszabadságnál, se az origónál nem szokott hiány lenni), és egyértelműen lelkesedő írások születtek az este kapcsán.

A negatív kritikát ezúttal az mno.hu és az index képviselte, egészen izgalmas párost alkotva. Az indexes Sajó kolléga amúgy is megér egy misét, eddig tőle pozitív kritikát nem nagyon olvastam (hiába küldik őt tudósítani az összes fesztiválra), olyan, mintha nem igazán szeretné a zenét, vagy legalábbis eldöntötte volna, hogy ő kritikus, tehát csak negatívat írhat mindenről és mindenkiről. Ezzel persze nincs is baj, a kritika szubjektív műfaj, csak nehezen érthető, hogy az ország második legolvasottabb hírportálja miért bízza kizárólag egy olyan emberre a koncertkritika írást, aki láthatóan mindenkit utál a saját kedvencein kívül. Ennek az oldalnak nem tetszett a magas gázsi, a feldolgozások általuk túl magasnak vélt száma, meg az, hogy egy popsztár popsztárként viselkedik és nem kér elnézést azért, mert gazdag és híres.

Itt áll tehát minden, szépen és egyértelműen. Az egyik fele jó magyarosan utál mindekit, aki sikeres, míg a másik keresi azt, amiről egy fesztivál szól, a hangulatot. A bejegyzésből kitalálható már, nekem személy szerint tetszett a koncert. Nem sok olyan énekes van, aki ilyen műsort tud adni, aki meg nem szereti, annak nem kell rá kimennie. De ez az írás nem koncertkritika, pusztán azért született, mert ritkán fordul elő, hogy egyetlen délelőtt az ország összes internetes médiuma ugyanarról (a kultúrális eseményről) ír, mégis homlokegyenest ellenkező véleményeket, mely megmutatja, hogy azért mégiscsak szabad itthon a sajtó, bárki bármit mond...

Címkék: kritika, sziget
https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/19731/pics/lead_800x600.jpg
kritika,sziget
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?