Blogolj!

Újságot olvas? - csak ésszel!

teo

 

Az idei év slágertémájává a menekültek ügye vált, köszönhetően  az országra nehezedő egyre nagyobb migrációs nyomásnak és a kormánynak, aki ebben (az egyébként valós) problémában találta meg a lehetőséget népszerűségének visszaszerzésére. Most azonban nem magáról az ügyről, hanem az azt tálaló sajtóról írnék pár sort.

Történt ugyanis, hogy a Népszabadság július 27-én megjelent számába bekerült egy riport, ami már a címével szemet szúr mindenkinek. A lap munkatársa olyan embereket kísért el, akik “védett házakban” bújtatnak és segítenek menekülteket, hogy nyugtuk legyen a gaz magyaroktól (legyenek azok a hatóságok, vagy a kereszténység szellemében minden más emberi lényt gyűlölő gárdisták). Értjük, védett házak! 1944, vészkorszak, nácik, deportálások, nyilasok. Egyből mindenkinek eszébe jutnak a történelemórán megtanult, vagy szerencsétlenebb esetben a való életben megtapasztalt szavak. A hangulatteremtés csúcsa ez, megfűszerezve azzal, hogy ismét párhuzamot lehet állítani abban, hogy a magyarok megint segítséget nyújtanak az üldözöttek kirekesztésében és bántalmazásában.

Szerencsére azonban nem ugrottunk vissza 71 évet az időben, nem tért vissza az a kor, amikor a nehéz sorsúak csak egyes emberek kegyességében bízhattak. A mandinernek köszönhetően ugyanis fény derült a kétségtelenül provokatív elnevezés eredetére. Mára megtudhattuk, hogy mindössze azért nevezték a menekülteket a szélsőjobb felvonulások elöl elvivők safe house-nak ezeket a helyeket, mert így volt a legegyszerűbb velük megértetni, hogy ahova a migránsokat viszik, ott biztonságban lesznek és azon a helyen jót akarnak nekik. Ezek az emberek nemhogy magyarul, de sokszor angol nyelven sem kommunikálnak, így teljesen érthető, hogy a legegyértelműbb szavakkal kellett nekik elmagyarázni, hogy mi történik velük. Mint a mandiner is megírja, az önkéntesek munkáját egyébként a rendőrök és a MÁV is segítették, rácáfolva az előző bekezdés végén körvonalazódó párhuzamra a német megszállással kapcsolatban. 

Itt van tehát a tökéletes példa arra, hogy miért nem szabad bedőlni egy látványosan hívogató címnek/cikknek. Jobb, ha az ember előbb gondolkozik egy sort, hogy valóban ’44-re hasonlít-e ma Magyarország és csak aztán veszi meg az újságot, amely ennek híresztelésével akarja magát eladni. Nem mellesleg a lap ezzel azt is elérte, hogy indít egy teljesen félrevezető párbeszédet, amely eltereli a figyelmet egy valós problémáról, illetve azokról az emberekről, akik tényleg igyekeznek segíteni a náluknál kevésbé szerencséseket. Teszi mindezt persze azok kihasználásával, akiknek a védelme mellett kardoskodik minden fórumon…

Címkék: népszabadság
https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/19559/pics/lead_800x600.jpg
népszabadság
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?