Blogolj!

Kell-e nekünk M4?

Nemrég elindult az M4, a közmédia sportcsatornája, mely már keletkezése napján sok kérdést vet fel. Jó ötlet volt ez a döntéshozóktól? Egyáltalán kell nekünk M4?

–Nem! – vágja rá mindenki önérzetesen, aki végigkövette az “akkoramikor” csatorna tragikomédiáját, utazott mostanában a MÁV-on, vagy szimplán csak aggódik kórházaink állapota és a lélegeztetőgépek száma miatt. De valóban ilyen egyértelműen elutasítandó, hogy lett a közmédiának egy olyan csatornája, ami csak a sporttal foglalkozik, kitüntetett figyelemmel követve a magyarok szereplését?

-Nem! – válaszolom erre a kérdésre én. Közhely, de a magyar sport (nem csak a nagybetűs és agyontámogatott LABDARÚGÁS!) igenis megérdemli azt, hogy a köztelevízió kiemelten foglalkozzon vele akár egy teljes csatorna szintjén is. Ugyanis nagyon sok olyan sportág van, amelyben sikereket érünk el (birkózás, kajak-kenu, úszás, tenisz), azonban a piaci alapon működő sportcsatornák mégsem tűzik őket műsorra (vagy csak a legnagyobb versenyek idején), mert esetleg nem hozzák majd a reklámozók által elvárt nézettséget.

Például a hétvégén zajló tenisz Davis-kupa versenyt, és az ottani, csodával határos feltámadást sem láthattuk volna nagy eséllyel, mert eddig nem volt olyan csatorna, ami vállalta volna, hogy akár a kisebb versenyek szintjén is bemutatja a magyar sportolókat. Persze lehet a teniszre azt mondani, hogy rétegsport, ezért miért kéne pénzt áldozni a közvetítésére? De ilyen erővel minden sportot hívhatunk annak, hiszen nincs olyan ember a világon, akit az összes érdekelne. Bemutatni azonban ettől még lehet őket, hiszen egyrészt a sportolók teljesítményükkel kiérdemelték ezt, másrészt meg így a 2-3 legnépszerűbb sportágon kívül is látnak lehetőségeket a gyerekek, amik közül választhatnak, ha a sportolás kipróbálása mellett döntenek.

Most már tehát van ilyen csatornánk is. Kérdés marad viszont jövőbeli minősége. Riasztó lehet az M1-en látható kép, ahol fiatal és sok esetben tapasztalatlan riporterek küzdenek az előre megírt összetett mondatok felolvasásával, illetve a mikroportok helyes beállításával, de talán ettől mégsem kell tartanunk. Hogy miért? Azért, mert kishazánk médiamunkások tekintetében talán sportújságírókból áll a legjobban (kezdve Vitraytól, Gundel-Takácson és Szujón keresztül, elérve Hajdú B. Istvánig). Ők valóban értenek a területhez amellyel foglalkoznak és egy sportműsorba egykori vagy jelenleg is aktív sportolókat bármikor be lehet hívni, akik még hitelesebbé teszik az adást. Persze a politika mindenbe belekeverhető, de talán itt attól is megkímélnek majd minket, hogy folyton a “pannon puma” dübörgésének jó híreit hallgassuk és megmaradnak annál, ami a feladat, sportot közvetíteni.

Összességében azt gondolom, igenis van létjogosultsága az M4-nek (valamiért M4 Sport a hivatalos neve, ne tőlem kérdezzék, hogy minek kellett oda még egy szó). Persze oda kell figyelni, hogy mit és mennyiért csinálnak a logója alatt, mert milliárdok értelmetlen elköltését senki sem támogatja, amikor azoknak valóban lenne más helye is. Ellenőrizni tehát szükséges, viszont ameddig kormánypropagandát mellőzve megfelelő színvonalú tájékoztatást kapunk, melynek során megismerhetünk új sportágakat és sportolókat, addig nem hinném feleslegesnek az új csatornát. Pláne, ha az a cél, hogy ne csak a fociról szóljon minden. Hiszen amíg csak foci megy a tv-ben, addig bizony az lesz a legnépszerűbb sport és arra fogunk pénztömegeket költeni…

Címkék: m4, MTVA
1
https://media.blogstar.hu/./pages/media/contents/blog/19514/pics/lead_800x600.png
m4,MTVA
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Ákos
Ákos 2015-07-26 19:30:37
Igaza van a szerzőnek, bár Vitray magam kicsit másképpen ítélem meg. Az azonban biztos: a sport nem csak a futball. És én azt sem bánnám, ha a mindennapi testedzést, nevelést is értelmesen propagálná a csatorna.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?